Blaak 333 nieuwbouw bouw gestart

4
25806

Aan de Blaak 333 wordt het voormalige kantoor van de Rabobank vervangen tot een nieuw woongebouw. Het Perspective House wordt ruim 75 meter hoog en krijgt 312 huur appartementen. In de plint aan de Blaak, Hang en Leuvekolk komt een stadslounge waarin collectieve functies samen met horeca wordt gecombineerd. Het ontwerp is van Kraaijvanger Architects in opdracht ontwikkelaars New Cheese Development en Egeria Real Estade Development. Op 31 maart 2023 is de bouw gestart. Verwachte oplevering is eind 2026.

Blaak 333 impressie

Nieuwbouw en sloop oude bankkantoor Blaak

Het bestaande kantoorgebouw uit 1962 zal tot de begane grond worden gesloopt. In de bestaande kelder wordt een nieuwe funderingsplaat aangebracht, waarmee sloop van fundering en kelderwanden wordt voorkomen. Het vervangen van een verouderd kantoor door een nieuw woongebouw met diverse functies in de plint zal een grote bijdrage aan de leefbaarheid van het centrum van Rotterdam. In de zogenaamde ‘Rotterdamse laag’ van 4 bouwlagen komen collectieve functies en horeca. Daarboven is de hoogbouw van ruim 70 meter met 24 verdiepingen en 13 appartementen per laag. De appartementen krijgen rondom fraaie, diepe balkons.

Blaak 333 impressie

Landschap ontwerp Blaak 333

LAP Landscape & Urban Design gevraagd om een landschapsontwerp te maken voor de ontwikkeling Blaak 333. Dit omvatte de aansluitingen met de omgeving en de daktuin.  Aan de westzijde van het gebouw, gelegen aan de Leuvekolk, is het terras gesitueerd. De Gemeente Rotterdam is de kade van de Leuvekolk aan het vernieuwen en vergroenen. Dit is verwerkt in de plannen van LAP. Het terras is een verlenging van de horeca binnen. Dit wordt zichtbaar gemaakt door de plantenbakken van binnen naar buiten door te trekken. Zo ontstaat er ook een intimiteit en kamers binnen het anders langgerekte terras. 

Blaak 333 impressie

De Hoofdpoort – Blaak 333

Het huidige kantoorgebouw aan de Blaak 333 is in 1962 gebouwd in opdracht van het Van Marle Concern waar Stad Rotterdam Verzekeringen toe behoorde. Het gebouw heette De Hoofdpoort wat refereerde aan het oude kantoor van Stad Rotterdam Verzekeringen dat in de Oude Hoofd Poort (een van de oude stadspoorten van Rotterdam) was gevestigd. Het ontwerp van Blaak 333 was van Kraaijvanger Architecten. Het gebouw was 57 meter hoog en omvatte een kelder, een verhoogde begane grond met een tussenverdieping, 13 verdiepingen en een dakopbouw. Oorspronkelijk was de gevel transparant. Begin jaren zestig was het samen met het GEB-gebouw en de Maastorenflat één van de hoogste gebouwen van de stad.

Blaak Gerzon en De Hoofdpoort
Blaak met De Hoofdpoort en modewinkel Gerzon – 1963

Renovatie Blaak 333

In 1989 verhuisde Stad Rotterdam Verzekeringen, tegenwoordig op gegaan in verzekeraar ASR, naar een nieuw kantoorgebouw aan het Weena 70 dat De Nieuwe Hoofdpoort werd genoemd. Het kantoorgebouw aan de Blaak 333 werd verkocht en gerenoveerd. Van de terugspringende dakopbouw zijn gewone verdieping gemaakt en de gevel is bekleed met een groenblauwe kunststof plaatmateriaal.

Projectgegevens

Project: Perspective House
Status: in uitvoering
Lokatie: Blaak 333
Deelgebied:
Centrum, Stadsdriehoek
Functie: woningen
Architect oorspronkelijk: Kraaijvanger Architecten
Architect nieuwbouw:
Kraaijvanger Architects
Realisatie: 1962
Realisatie nieuwbouw: 2026

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Blaak 333 51.918848, 4.483881 Blaak 333

4 REACTIES

  1. Fantasisch dat het gesloten kantoor vervangen wordt door een woontoren met open plint. De begane grond maakt dit deel van de stad hopelijk wat levendiger, mogelijk faciliteert het zelfs een verbinding tussen de Hoogstraat en de Wijnhaven?
    Wel jammer dat het nieuwe gebouw erg saai is. Kostenbesparing is duidelijk 1 van de uitgangspunten geweest. Maar ik ben allang blij dat dit stukje stad levendiger en minder lelijk wordt

  2. Met de nieuwe woontoren i.p.v. de gesloten oude gevel oogt een en ander tenminste iets humaner en geeft het de menselijke maat die het verdient. De nieuwe bewoners hebben met het OV om de hoek en alle stadsvoorzieningen ook niet direct een auto nodig denk ik en dragen bij aan duurzamer wonen en leven. Als het ook nog betaalbare (huur)woningen worden die gelukkig voorzien zijn van een terras, komt dat meer Rotterdammers ten goede en met extra groen ook voor een beter stadsklimaat. Dat het “maar” 70 meter hoog wordt, daar ben ik in o.a. en met name Rotterdam wel inmiddels aan gewend geraakt. Ik zou zeggen, maak er maar iets moois van aan de Blaak 333.

  3. Het oorspronkelijke gebouw had nog wel karakter, maar is al lang achter gevelplaten weggepoetst. Zo doen we dat in Rotterdam. Net zo makkelijk! “Groenblauw kunststof plaatmateriaal”? O, u bedoelt de gruwelijke gevelplaten van dit monsterachtig lelijke gebouw! Blij dat het gaat verdwijnen en hopelijk verdwijnt het beeld van Verkade ook. Maar waar is Rotterdam mee bezig? Saaie verminkte kantoorgebouwen vervangen door saaie futloze blokkendozen? Dan deden ze het in de jaren ’50 beter, hadden in ieder geval meer lef.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in