Blaak 333

1
6471

Aan de Blaak 333 wordt het voormalige kantoor van de Rabobank vervangen tot een nieuw woongebouw van ruim 70 meter met 312 huur appartementen. In de plint aan de Blaak, Hang en Leuvekolk komt een stadslounge waarin collectieve functies samen met horeca wordt gecombineerd. Het ontwerp is van Kraaijvanger Architects in opdracht ontwikkelaars New Cheese Development en Egeria Real Estade Development. Het plan is om in 2021 te starten met de bouw en in 2023 het project op te leveren.

Impressie concept ontwerp Blaak 333

Het bestaande kantoorgebouw uit 1962 zal tot de begane grond worden gesloopt. In de bestaande kelder wordt een nieuwe funderingsplaat aangebracht, waarmee sloop van fundering en kelderwanden wordt voorkomen. Het vervangen van een verouderd kantoor door een nieuw woongebouw met diverse functies in de plint zal een grote bijdrage aan de leefbaarheid van het centrum van Rotterdam. In de zogenaamde ‘Rotterdamse laag’ van 4 bouwlagen komen collectieve functies en horeca. Daarboven is de hoogbouw van ruim 70 meter met 24 verdiepingen en 13 appartementen per laag. De appartementen krijgen rondom fraaie, diepe balkons. 

De Hoofdpoort – Blaak 333

Het huidige kantoorgebouw aan de Blaak 333 is in 1962 gebouwd in opdracht van het Van Marle Concern waar Stad Rotterdam Verzekeringen toe behoorde. Het gebouw heette De Hoofdpoort wat refereerde aan het oude kantoor van Stad Rotterdam Verzekeringen dat in de Oude Hoofd Poort (een van de oude stadspoorten van Rotterdam) was gevestigd. Het ontwerp van Blaak 333 was van Kraaijvanger Architecten. Het gebouw was 57 meter hoog en omvatte een kelder, een verhoogde begane grond met een tussenverdieping, 13 verdiepingen en een dakopbouw. Oorspronkelijk was de gevel transparant. Begin jaren zestig was het samen met het GEB-gebouw en de Maastorenflat één van de hoogste gebouwen van de stad.

Blaak Gerzon en De Hoofdpoort
Blaak met De Hoofdpoort en modewinkel Gerzon – 1963

Renovatie Blaak 333

In 1989 verhuisde Stad Rotterdam Verzekeringen, tegenwoordig op gegaan in verzekeraar ASR, naar een nieuw kantoorgebouw aan het Weena 70 dat De Nieuwe Hoofdpoort werd genoemd. Het kantoorgebouw aan de Blaak 333 werd verkocht en gerenoveerd. Van de terugspringende dakopbouw zijn gewone verdieping gemaakt en de gevel is bekleed met een groenblauwe kunststof plaatmateriaal.

Projectgegevens

Project: Blaak 333
Status: in ontwikkeling
Lokatie: Blaak 333
Deelgebied:
Centrum, Stadsdriehoek
Functie: woningen
Architect oorspronkelijk: Kraaijvanger Architecten
Architect herontwikkeling:
Kraaijvanger Architects
Realisatie: 1962
Realisatie herontwikkeling: 2023

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Blaak 333 51.918848, 4.483881 Blaak 333

1 REACTIE

  1. Het oorspronkelijke gebouw had nog wel karakter, maar is al lang achter gevelplaten weggepoetst. Zo doen we dat in Rotterdam. Net zo makkelijk! “Groenblauw kunststof plaatmateriaal”? O, u bedoelt de gruwelijke gevelplaten van dit monsterachtig lelijke gebouw! Blij dat het gaat verdwijnen en hopelijk verdwijnt het beeld van Verkade ook. Maar waar is Rotterdam mee bezig? Saaie verminkte kantoorgebouwen vervangen door saaie futloze blokkendozen? Dan deden ze het in de jaren ’50 beter, hadden in ieder geval meer lef.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here