De Doelen Rotterdam

1
3261

De Doelen

Concertgebouw De Doelen Rotterdam

Het concertgebouw De Doelen aan het Schouwburgplein in het centrum van Rotterdam is ontworpen door de wederopbouw architecten Kraaijvanger i.s.m. Fledderus. Het ontwerp waarin is gezocht naar de expressie van cultuur is een reactie op de zakelijke wederopbouw architectuur in stadscentrum. De Doelen werd op 16 mei 1966 geopend. In 1999 werd het gebouw uitgebreid met een congrescentrum en het Rotterdams Conservatorium. Op 18 maart 2013 is De Doelen voorgedragen als Rijksmonument.

Ontstaansgeschiedenis

Al in het Basisplan van 1946 was sprake van een groot muziektheater aan de noordkant van het Schouwburgplein. Tussen 1946 en 1955 werd door een commissie van de Rotterdamse Kunststichting gedacht en gewerkt aan het programma van eisen voor het concertgebouw.

In 1948 werd Rein Fledderus gevraagd een globale opzet te maken voor een Rotterdams Rockefeller Center. Er was echter op dat moment geen geld voor nieuwbouw.

In 1955 kregen de gebroeders Kraaijvanger en De Doelen jaren50Rein Fledderus de opdracht voor een schetsontwerp. Herman Kraaijvanger was bestuurslid van de RKS en voorzitter van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De gemeenteraad besloot in 1958, nadat al enkele plannen waren getekend, dat het gebouw ook als congrescentrum moest kunnen dienen. Het definitieve, inmiddels tiende ontwerp, werd in 1959 gepresenteerd.

In 1962 werd begonnen met de bouw en op 16 mei 1966 was de feestelijke opening. Zesentwintig jaar had Rotterdam zonder concertgebouw gezeten. De vooroorlogse Doelen aan de Coolsingel, ongeveer ter hoogte van het ENNIA-kantoorgebouw naast het Stadhuis, waren tijdens het bombardement verwoest. Het gebouw van J. Verheul en De Roos & Overeijnder was pas zeven jaar oud. Er zijn in Rotterdam overigens al vijf gebouwen met de naam Doele(n) geweest. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest had tijdens zijn dakloze periode gebruik gemaakt van de Koninginnekerk, de Rivièrahal en de noodschouwburg.

Architectuur De Doelen

De Doelen mag ogen als een echte muziektempel, het ontwerp is voornamelijk op technische en functionele uitgangspunten gebaseerd. Die statigheid komt voornamelijk door de monumentale natuurstenen gevels en de symmetrische opzet. De Doelen bestaat uit een rechthoekig bouwvolume van 115 bij 89 meter, dat een groot deel van de locatie in beslag neemt. De hoogte van 12 meter is relatief bescheiden. In het volume zijn twee zalen opgenomen, waarvan de koperen daken door het platte dak steken.

De gevels bestaan voornamelijk uit glas en aluminium. De gevel op de verdieping is voorzien van een natuurstenen schijngevel op 80 centimeter afstand. Volgens de architecten moest het gebouw hierdoor afwijken van de omringende zakelijke en commerciële bebouwing. Het scherm bestaat uit drie lagen, terwijl zich erachter slechts twee of één bouwlaag bevindt. Deze schijngevel, die bovendien constructief onlogisch oogt door de verspringende kolommen, werd bij gereedkomen van het gebouw bekritiseerd: ‘een neoclassicistische marmeren klomp, zielig provinciaal’. Meer informatie

Uitbreiding 

In 2000 is De Doelen uitgebreid met een overbouwing waarin congresfaciliteiten, het Rotterdams Conservatorium en de Havo voor muziek en dans zijn opgenomen. Het ontwerp was van architect Jan Hoogstad.

De Doelen Rijksmonument

Op 18 maart 2013 is De Doelen samen met vijf andere gebouwen uit Rotterdam voorgedragen als Rijksmonument. In totaal zijn 89 gebouwen en plaatsen in Nederland voorgedragen uit de tweede fase van de wederopbouwperiode (1959-1965) die zo bijzonder, dat ze de moeite waard zijn om te bewaren.

Projectgegevens

Naam:
Status:
Lokatie:

Deelgemeente:

Functie:
Architect:

Realisatie:
Concertgebouw De Doelen
Rijksmonument
Schouwburgplein 50,
Kruisstraat 2
Stadscentrum
Cultureel gebouw
Kraaijvanger, E.H.A & H.M.J.H.
Fledderus, R.H. 

1966

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

De Doelen 51.921749, 4.473182 De DoelenSchouwburgplein 50Kraaijvanger1966Rijksmonument

 

Foto’s

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here