Blaak 40 voormalig Amsterdamsche Bank
Het gebouw van de voormalig Amsterdamsche Bank – Incasso Bank (Blaak 40 Rotterdam) is ontworpen in traditionele stijl door de wederopbouw architecten Kraaijvanger. Het bankgebouw is samen met de naastgelegen bankgebouwen Blaak 28 – Twentsche Bank (1950) en Blaak 34 – Nederlandsche Handelsmaatschappij (1950) één van de eerste gebouwen die na de oorlog zijn gerealiseerd. In 2010 kreeg het gebouw de status Rijksmonument. Tegenwoordig huist de Kamer van Koophandel in het gebouw.
Geschiedenis Blaak 40
Het eerste ontwerp voor de Incasso Bank aan de Blaak maakten de Kraaijvangers al in 1941. In 1946 moest een nieuw ontwerp worden gemaakt voor het naastgelegen perceel. Het begin van de Blaak moest onbebouwd blijven om het ‘venster op de rivier’ te kunnen realiseren, conform het basisplan van Van Traa. In 1947, tijdens de bouw, moest het ontwerp opnieuw ingrijpend worden aangepast in verband met de fusie met de Amsterdamsche Bank.
Architectuur Blaak 40
Het traditionele bankgebouw heeft een bakstenen gevel en met een cilindervormig bouwmassa op de hoek waarin de monumentale ingang en het trappenhuis is gevestigd. De klassieke opbouw van de gevel benadrukt de betrouwbaarheid van het bankwezen. Het sobere, maar solide exterieur staat in contrast met het interieur, waar kosten nog moeite werden bespaard om uitdrukking te geven aan de rijkdom van de bank.
Rijksmonument
Door de fusies in de bankwereld verloren de drie banken aan de Blaak haar functie als hoofdkantoor. Eind jaren tachtig waren er plannen om de drie gebouwen te slopen en te vervangen door hoogbouw. Het comité Wederopbouw protesteerde met succes tegen de voorgenomen sloop. De drie banken aan de Blaak kregen in 1995 de status van gemeentelijk monument. In 2010 kregen ze de status van Rijksmonument samen met andere wederopbouw monumenten uit de periode 1940-1958.
Projectgegevens
Naam: – Status: Lokatie: Deelgemeente: Functie: Architect: Realisatie: |
v.m. Amsterdamsche Bank – Incasso Bank Rijksmonument Blaak 40 Stadscentrum Kantoorgebouw E.H. & H.M. Kraaijvanger 1950 |
[mappress mapid=”127″] |
Foto’s
Rijksmonumenten
Alle rijksmonumenten in Rotterdam Centrum – Stadsdriehoek