Sonneveld huis Rotterdam

0
7181

Het Sonneveld huis (1933) is een villa in Rotterdam, ontworpen door architecten Brinkman en van der Vlugt in de stijl van Het Nieuwe Bouwen, in opdracht van de heer Sonneveld directeur van de Van Nellefabriek. De villa is een rijksmonument en als museumwoning te bezichtigen.

Woonhuis Sonneveld

Bertus Sonneveld, adjunct directeur van de Van Nellefabriek, geeft Brinkman en van der Vlucht in 1929 opdracht om een woonhuis te ontwerpen voor een bouwkavel in een nieuw villa wijkje in het plan Dijkzigt. Hij laat zich inspireren door de nieuwbouw van het woonhuis van directeur Kees van der Leeuw door Brinkman en van der Vlugt.

Het woonhuis biedt onderdak aan het gezin Sonneveld, met twee dochters, en twee inwonende dienstboden. Het ontwerp is opgebouwd uit een staalskelet en geïnspireerd door de stadswoonhuizen van Le Corbusier zijn de woonvertrekken op de 1e etage. Op de begane grond is de ontvangsthal en de studio voor de dochters, naast een dienstgedeelte met eigen entree en dubbele garage. De slaapvertrekken voor de gezinsleden en een logeervertrek zijn op de 2e etage gesitueerd, met daarboven een royaal dakterras.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”sonneveldhuis”]

Inrichting Sonneveld huis

Het Sonneveld huis is ingericht met nieuwste stalen-buis meubelen van firma Gispen, aangevuld met met de modernste stoffen van  de firma Metz, gebaseerd op de kleuren van De Stijl. De woning werd voorzien van allerlei moderne technische snufjes.

Museumwoning

In 1997 werd de woning aangekocht door de Stichting Volkskracht en in oorspronkelijke staat gerestaureerd tot museumwoning. Het Sonneveld huis wordt beheerd door het Nieuw Instituut.

Projectgegevens

Naam: Sonneveld huis
Status: Rijksmonument
Adres: Jongkindstraat 12
Deelgemeente: Centrum – Dijkzigt
Categorie: Woningbouw
Architect: Brinkman en van der Vlugt
Opdrachtgever: Dhr. A.H. Sonneveld
Ontwerp: 1929
Realisatie: 1933

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Sonneveld huis 51.914826, 4.473018 Sonneveld huisJongkindstraat 12

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in