Bergpolderflat – monumenten Rotterdam

0
17632

Bergpolderflat

Bergpolderflat

De Bergpolderflat, gebouwd in 1932-1934, is de eerste galerijflat in Nederland en behoort tot de top monumenten van Rotterdam. Architecten Willem van Tijen i.s.m. Brinkman & Van der Vlugt ontwierpen De Bergpolderflat in de stijl van het Nieuwe Bouwen in opdracht van Volkswoningbouw Rotterdam.

Hoogbouw voor arbeiders

In de eerste helft van de twintigste eeuw waren architecten op zoek naar een goedkope manier om op grote schaal woningen te bouwen voor gezinnen met een laag inkomen. De Bergpolderflat is het eerste hoogbouwproject dat voor lagere huurklasse was bestemd. De motieven hiervoor van de architect en de opdrachtgever zijn economisch, sociaal en praktisch van aard. Men gaat uit van hygiënische voordelen van de toetreding van zonlicht, lucht en de mogelijkheid tot aanleg van groenvoorziening rond de flat. Alles wat oudere arbeiderswijken niet hadden. De Bergpolderflat is ontworpen in de gedachte van de architectuurstijl van Het Nieuwe Bouwen ofwel het Functionalisme. Door vergaande standaardisatie en prefabricage konden er lagen huurprijzen gerealiseerd worden.

Eerste galerijflat

De Bergpolderflat is de eerste galerijflat in Nederland en de eerste flat die gebouwd is met een stalenskelet. Het Rijksmonument telde bij de opening 72 woningen verspreid over negen verdiepingen met op iedere laag acht. Balkons bevinden zich op het westen en de galerijen op het oosten.

Flexibele indeling woonruimte

De woning was door middel van schuifwanden en opklapbedden op twee manieren te gebruiken. Overdag waren de bedden in de ouderslaapkamer opgeklapt en was deze ruimte bij de woonkamer getrokken. ‘s Avonds werden de glazen schuifwanden gesloten zodat een aparte slaapkamer ontstond. Ook in de kinderslaapkamer waren opklapbedden. De woningen waren bedoeld voor tweepersoonshuishoudens en kleine gezinnen. Met ongeveer 50 m² oppervlak waren het kleine woningen, die door deze flexibele indeling en de toepassing van kastenwanden toch comfortabel waren.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”bergpolderflat”]

Renovatie

In de jaren ’90 is door architectenbureau Op ten Noort Blijdenstijn een grootscheepse renovatie uitgevoerd met de opgave om de woningen aan te passen aan de huidige normen, maar tegelijkertijd het exterieur van de flat te behouden.

Projectgegevens

Naam: Bergpolderflat
Status: Rijksmonument
Lokatie: Abraham Kuyperlaan, Borgesiusstraat
Deelgemeente: 
Blijdorp, wijk Bergpolder
Functie: Wonen
Architect:
 Willen van Tijen en Brinkman & van der Vlugt
Realisatie: 1934

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Bergpolderflat 51.934877, 4.466021 Bergpolderflat

Foto’s van de Bergpolderflat

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”bergpolderflat”]

Belangrijkste monumenten van Rotterdam

Van Nellefabriek • Woonwijk Kiefhoek • Groothandelsgebouw • Bergpolderflat • Het Witte Huis • Justus van Effencomplex • Hotel New York • Stadhuis Rotterdam • Stadion Feyenoord (De Kuip) • De Hef

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in