Van Nellefabriek Rotterdam

0
19814
Van Nellefabriek Rotterdam

Van Nellefabriek Rotterdam

De Van Nellefabriek is het belangrijkste monument van Rotterdam. De fabriek wordt door architectenbureau Brinkman & van der Vlugt ontworpen in opdracht van de Erven de wed. J van Nelle producent van koffie, thee en tabak. De bouw vind plaats tussen 1925-1931. In 2014 is de Van Nellefabriek beschermd Werelderfgoed geworden.

Belangrijkste monument Rotterdam

Het belangrijkste monument van Rotterdam is ongetwijfeld de voormalige Van Nellefabriek voor tabak, koffie en thee. Het Rijksmonument wordt beschouwd als het hoogtepunt van de bouwstijl Het Nieuwe Bouwen in Nederland. Het ontwerp van de fabriek voor Van Nelle is op vele punten innoverend. Dit is naast de architect  L.C. van der Vlugt en zijn medewerker Mart Stam vooral te danken aan de opdrachtgever C.H. (Kees van der Leeuw), één van de firmanten van Van Nelle.

Naast een optimaal functioneren van het bedrijf werd grote aandacht besteed aan de werkomstandigheden van de arbeiders. Door de grote aandacht voor zo gunstig mogelijke arbeidsomstandigheden – maximale toetreding van licht en lucht, uitzicht, hygiene, aanwezigheid van sportvelden en bibliotheek – is het fabriekscomplex bovendien van groot belang in sociaal-historisch opzicht

Van Nellefabriek Rotterdam

Humane fabriek

De Van Nellefabriek bestaat uit een aantal gebouwdelen die met elkaar zijn verbonden door loopbruggen. Het centraal gelegen gebouw voor de tabaksfabriek van 8 verdiepingen heeft een lengte van 220 meter. Op het dak van dit gedeelte staat een ronde glazen tearoom. Naast de tabaksfabriek liggen de koffiefabriek (5 lagen) en de theefabriek (3 lagen). Bij de entree is een kantoorgebouw gerealiseerd dat opvalt door zijn gebogen vorm.

Woonhuizen directeuren Van Nelle

Architecten Brinkman en van der Vlugt ontwierpen naast de Van Nellefabriek ook de woonhuizen van de directeuren in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. Opdrachtgever Kees van der Leeuw liet zijn huis ontwerpen (1927-1930) aan de Kralingse Plaslaan 38. De onderdirecteuren, Matthijs de Bruyn (huis de Bruijn 1930-1931) Arij Prinslaan 14 in Schiedam en Bertus Sonneveld (Sonneveldhuis 1929-1933) Jongkindstraat 15 in Rotterdam werden geïnspireerd door Kees van der Leeuw.

Renovatie tot Ontwerpfabriek

De opdracht van Cornelis (Kees) van der Leeuw dat de Van Nellefabriek ook na 25 jaar nog modern moest zijn, is ruimschoots gehaald. Pas rond 1995, ruim 60 jaar na de opening verliest de fabriek haar originele functie. De toenmalige eigenaar Sara Lee/DE maakte toen haar reorganisatieplannen kenbaar waardoor de bedrijfsactiviteiten ten einde kwamen. Het ‘kerven van de tabak’ en het koffiebranden stopten weliswaar, maar dat betekende niet het einde van de fabriek. Naar ontwerp van architectenbureau Wessel de Jonge is de fabriek in 2000-2004 verbouwd tot “Ontwerpfabriek” een bedrijfsverzamelgebouw voor kantoren in de creatieve sector.

Rondleiding Van Nellefabriek

Neem een rondleiding door de Van Nellefabriek. Met een goed ingevoerde gids bezoek je het industrieel erfgoed. Je komt alles te weten over de innoverende architectuur, de geschiedenis van het bedrijf Van Nelle en de relatie met Rotterdam. Tijdens de tour bezoek je ook de expositie over Van Nelle in het gebouw en er is gelegenheid tot het drinken van echte Van Nelle koffie of thee.

Hier meer info over een rondleiding in de Van Nellefabriek

Projectgegevens

Naam: Van Nellefabriek
Status: Rijksmonument
Adres: Van Nelleweg 1
Deelgemeente: Overschie
Functie: Fabriek
Architect: Brinkman & van der Vlugt
Realisatie: 1931

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

van Nellefabriek 51.923240, 4.433420 Van Nellefabriek

Belangrijkste monumenten van Rotterdam

Van Nellefabriek • Woonwijk Kiefhoek • Groothandelsgebouw • Bergpolderflat • Het Witte Huis • Justus van Effencomplex • Hotel New York • Stadhuis Rotterdam • Stadion Feyenoord (De Kuip) • De Hef

Meer lezen over de Van Nellefabriek ?

Van Nellefabriek
Werelderfgoed in glas en staal
Van Nellefabriek
Handzame architectuurgids

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in