Tuin van Noord

0
15533

De voormalige gevangenis aan de Noordsingel in Rotterdam is in 2011-2021 herontwikkeld naar een wooncomplex. In Tuin van Noord zijn 119 woningen gerealiseerd. De monumentale gebouwen zijn behouden en het terrein is omgevormd tot een omsloten openbare stadstuin.

Tuin van Noord Vogelvlucht
Impresssie Tuin van Noord – vogelvlucht

Architect van de herontwikkeling is van Wessel de Jonge. Het ontwerp van de inrichting van de buitenruimte en tuin is van Atelier Quadrat. De Tuin van Noord is herontwikkeld in opdracht van HD Projectrealisatie in samenwerking met BAM Woningbouw.

Tuin van Noord wonen en werken

Elk onderdeel van de gevangenis heeft een nieuwe functie gekregen. Voor het Gerechtgebouw is een kantoorfunctie voorzien die bijvoorbeeld ingevuld kan worden door een bedrijf uit de zorgsector. Het notarieel archief krijgt een horecafunctie, zoals een restaurant.

In de vier cellenvleugels worden appartementen gerealiseerd. Bewoners van de appartementen kunnen ontspannen in de nieuwe tuin. De ‘Tuin van Noord’ wordt openbaar toegankelijk door nieuwe poorten en doorgangen aan te brengen in de gevangenismuren

Tuin van Noord

De kerk wordt losgekoppeld van de cellenvleugels en beschikbaar gesteld voor buurtbewoners. De bestaande gebouwen rondom de gevangenis worden ook ingericht als woningen.  Onder andere de Vrouwenvleugel, de hofwoningen achter het Gerechtsgebouw, de voormalige directievilla’s aan de Noordsingel, het administratiegebouw en de  twee bewaarders woningen op de hoeken van de voormalige gevangenismuur vallen  onder dit plan.

De woningen

Tuin van Noord wordt ontwikkeld in verschillende fasen.

Fase 1 Cellenvleugels & panopticum
Verdeeld over de vier cellenvleugels en in het centraal gelegen panopticum en de verbindingen daartussen komen 57 woningen.

Tuin van Noord


Fase 2 Huis van Bewaring
Op de plek van het Huis van Bewaring komt een nieuw appartementencomplex. Er komen in totaal 31 appartementen variërend van 45 m2 tot 73 m2

Fase 3 Hofpoort en vrouwenvleugel
De 23 eengezinswoningen hebben allemaal verschillende woningplattegronden en woonoppervlaktes. De gevels en historische elementen blijven zoveel mogelijk behouden.

Tuin van Noord

Fase 4 De Kapel
De kapel krijgt een woonbestemming met 8 woningen. De  huidige verbinding met de zuidoostelijke cellenvleugel wordt verwijderd, waardoor de kapel vrij komt te liggen in de nieuwe buurttuin. 

Tuin van Noord

Openbare stadstuin

De openbaar toegankelijke stadstuin krijgt een besloten karakter door het handhaven van de bestaande muur, het introduceren van niveauverschillen met bakstenen keermuren, beukenhagen en waaierende paden met flagstones tussen meer-stammige zilveresdoorns en magnolia’s. Een met blauwe regen begroeide pergola rondom een vijver vormt een verbijzondering in de tuin. De buitenruimte wordt ingericht door atelier Quadrat.

Projectgegevens

Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:

Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:

Tuin van Noord
gerealiseerd
Noordsingel 117
Oude Noorden
Woningbouw, kantoren, horeca
Wessel de Jonge, Quadrat
HD Projectrealisatie
2014
2021

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in