Pakhuis Santos herontwikkeling Fotomuseum

6
43434

Het monumentale koffiepakhuis Santos (1903) op Katendrecht in Rotterdam wordt herontwikkeld. Santos wordt het nieuwe onderkomen voor het Nederlands Fotomuseum dat nu nog in Las Palmas op de Wilhelminapier is gevestigd. Hiernaast komen er 18 shortstay woningen in de nieuwe opbouw. Het Duitse designwarenhuis Stilwerk dat eerder hier een flagship store wilde onderbrengen heeft zich terug getrokken. Het ontwerp van de herontwikkeling is van architecten Wessel de Jonge (renovatie pakhuis Santos) en het Duitse RHWZ Architekten in opdracht van Droom en Daad. Op 3 november 2021 zijn de bouw- en renovatie werkzaamheden gestart door Burgy Bouwbedrijf uit Leiden. De opening van Santos staat gepland in 2025.

Santos Stilwerk Rotterdam

Renovatie en dakopbouw

De vijf verdiepingen van het oude pakhuis worden gerenoveerd door Wessel de Jonge, een Rotterdams architectenbureau gespecialiseerd in renovatie van monumentale gebouwen. In het midden van het pakhuis komt het atrium met een grote opening vanaf het dak naar beneden dat voor voldoende lichtinval gaat zorgen. Bovenop de vijf bestaande verdiepingen wordt in een moderne dakopbouw twee etages toegevoegd. De champagne-kleurige aluminium dakopbouw zal voor een mooi contrast zorgen met de rest van het gebouw.

De begane grond van Santos wordt aan alle zijden verbonden met het maaiveld met nieuwe gevelopeningen en terrassen aansluitend op de oorspronkelijke laadperrons. De nieuwe dakopbouw biedt ruimte aan co-workingspace, vergaderruimte en een skybar/restaurant annex hotellobby met rondom een spectaculair uitzicht op de havens en het nieuwe Katendrecht. Op de verdieping daarboven worden 18 short-stay appartementen ingericht.

Santos pakhuis Stilwerk

Monumentaal pakhuis uit 1903

Pakhuis Santos is een pakhuis voor Braziliaanse koffie uit 1903 dat ligt tussen de Rijnhaven en de Brede Hilledijk op Katendrecht in Rotterdam. Architecten J.P. Stok Wzn en J.J. Kanters ontwierpen het pakhuis in opdracht van N.V. Blauwhoedenveem. Santos heeft de status van Rijksmonument.

Pakhuis Santos Rotterdam 1

Nederlands Fotomuseum koopt Santos

Het Nederlands Fotomuseum verwerft rijksmonument Santos door een schenking van de filantropische stichting Droom en Daad. Hiermee gaat de lang gekoesterde wens van het nationale museum voor fotografie onverwacht in vervulling: een groot eigen museum gebouw met in totaal acht verdiepingen voor tentoonstellingen, de eigen collectie, ateliers, fotoboekwinkel, educatie en een rooftop museumrestaurant met panoramisch uitzicht over de skyline van Rotterdam. De verwerving van Santos maakt ook een einde aan een onzekere en dure huisvestingssituatie op de Wilhelminapier aan de overkant van de Rijnhaven. De opening in Santos staat gepland voor 2025. Tot die tijd blijft het museum geopend in Las Palmas.

Design warenhuis Stilwerk

Stilwerk is 20 jaren geleden opgericht, bedient klanten in het hogere segment en heeft vestigingen in Hamburg, Dusseldorf, Berlijn en Wenen. Stilwerk  is niet alleen een warenhuis voor woninginrichting maar biedt in zijn vestigingen ook werkruimte voor jonge designers en architecten. Directeur Garbe wil met Stilwerk van het eens zo ruige Katendrecht een magneet voor designers maken. In 2007 had het designbedrijf Stilwerk al zijn oog op een locatie aan de Rijnhaven laten vallen. Maar door de crisis belande het plan in de ijskast.

Ontwikkeling Rijnhaven en Pols van Katendrecht

Rijnhavenpark schetsontwerp

Het Pakhuis Santos staat op de Pols van Katendrecht. De herontwikkeling van het pakhuis Santos valt samen met de gebiedsontwikkeling van de Rijnhaven en de bouw van ca. 1.200 tot 1.700 nieuwe woningen op Katendrecht. De komende jaren verschijnt in het Rijnhaven district het luxe woongebouw The Bay House met 110 woningen. met het ernaast gelegen 200 kamer tellende luxe hotel MGallery by Sofitel met rooftopbar en een woontoren van 85 meter met een nieuwe Jumbo supermarkt onderin het gebouw. Ook het woongebouw De Bund met 300 appartementen van architectenbureau KCAP is ontwikkeling.

Verder zijn het woongebouw Katendrecht aan de Bananenstraat (375 appartementen voor young professionals), De Groene Kaap (450 woningen) en De Fenixlofts (212 woningen) al gerealiseerd.

Projectgegevens

Naam: Pakhuis Santos
Status: in uitvoering
Adres: Maashaven Noordzijde 5
Deelgebied: Katendrecht – Feijenoord
Type: Nederlands Fotomuseum, shortstay woningen
Architect: Renner Hainke Wirth Zien Architekten, Wessel de Jonge Architecten
Opdrachtgever: De Verre Bergen
Start: 2021
Realisatie: 2025

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Pakhuis Santos 51.902682, 4.495134 Pakhuis Santos

6 REACTIES

 1. Weer eens wat anders dan een plat dak, zeg maar het Duitse kroontje. Met het skybar/restaurant komt er wel weer wat levendigheid in dit stukje Katendrecht.

  Trouwens over een ander project in het Rijnhaven gebied hoor ik niets meer over namelijk THE SAX, komt daar nog iets van terecht ? ! …

  • Helemaal mee eens, Graf Tak!
   Maar in Rotterdam mag alles. “Als het maar wat lijkt joh! Wat geeft dat nou?”
   Prachtig monument, inderdaad, Rijksmonument nog wel. In Rotterdam maakt dat helemaal niets uit, monument of niet, we zetten er gewoon een paar hippe verdiepingen bovenop. Het karakter van het gebouw wordt hiermee voorgoed veranderd, maar niemand die zich er druk om maakt. Kan allemaal, mag allemaal. Afdeling Monumenten van de gemeente Rotterdam, Welstandscommissie van de gemeente Rotterdam, raadsleden van de gemeente Rotterdam, zijn er nog mensen die zich in Rotterdam echt met monumenten en de bescherming daarvan bezighouden?
   Zeer lelijke nieuwbouw, die helemaal nergens op slaat en volledig afbreuk doet aan het gebouw dat volledig verziekt wordt. Met zinnen als: “De champagne-kleurige aluminium dakopbouw zal voor een mooi contrast zorgen met de rest van het gebouw” wordt de nieuwbouw ons door de strot geduwd. Zum kotzen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in