Schiekadeblok -herontwikkeling gemeente stemt voor

20
33620

Het Schiekadeblok dat globaal tussen het Hofplein en het Centraal Station ligt is een van de belangrijkste ontwikkellocaties in het Rotterdam Central District (RCD). In de komende jaren wordt het huidige bouwblok herontwikkeld tot een gebied waar kan worden gewerkt, gewoond en waar men kan goed verblijven (horeca, recreatie). Hiervoor is herontwikkeling van bestaande panden en nieuwbouw in de vorm van hoogbouw nodig.

Keuze scenario 2a Schiekadeblok

Op 28 mei 2020 heeft de gemeenteraad ingestemd met de ontwikkeling van het Schiekadeblok. De gemeenteraad koos voor een scenario 2a met twee grote woontorens en extra kantoren op de strook langs het spoor.

Dit stedenbouwkundige model met spoorstrook biedt de kans om het hele gebied af te maken. Uitgangspunt van dit model is dat er kantoren van topkwaliteit op de spoorstrook gebouwd worden. Onderin de toren aan het Delftseplein komt dan ruimte voor een culturele hal. Bij alle drie de modellen is er sprake van de bouw van een toren van ongeveer 70 meter en een ongeveer 200 meter hoge toren.

Deels behoud Schieblock en Delftsestraat

Aan de nieuwbouw ontwikkeling worden twee lokale initiatieven gekoppeld voor behoud van de het Schieblok en de panden aan de Delftsestraat.

Voor het Schieblock heeft architectenbureau ZUS samen met ontwikkelaar Lingotto een plan gemaakt. In samenwerking met KCAP is verkend dat nieuwbouw van een hoge woontoren samengaat met deels behoud van het huidige Schieblock dat wel gerenoveerd wordt.

De Coöperatie Delftsestraat, dit zijn de makers achter het Volkshotel Amsterdam en Crimson/Het Industriegebouw, hebben een plan ontwikkeld voor de transformatie van de Delftsestraat. Ook deze transformatie past binnen de hoogbouwplannen. Het doel van de Coöperatie is om de Delftsestraat te beschermen, te restaureren en te versterken als een unieke, levendige, dynamische stadsstraat met een divers programma waarbij de daken van de huidige panden worden ingericht als een groene daktuin. Het bestaande creatieve ecosysteem in het gebied vormt een essentieel onderdeel van dit toekomstbeeld.

Bouwplannen projectontwikkelaars Schiekadeblok

Op 7 april 2020 maakt ontwikkelaar Urban Minds bekend dat zij een zeer ambitieus nieuwbouwplan heeft voor het Schiekadeblok met een 200 tot 230 meter hoge toren ontworpen door architect Ben van Berkel van UN Studio.

De toren moet op de deels op de oude discotheek Hollywood komen waar nu Annabel is gevestigd. Urban Minds is eigenaar van dit pand. De toren moet 600 woningen krijgen en op de eerste 15 verdiepingen kantoren.

Het door Urban Minds voorziene programma omvat een duurzame mix van: wonen, werken en verblijven met circa 750 nieuwe woningen, 58.000 m2 aan kantoren (inclusief het bestaande programma), een hotel, 11.000 m2 cultuur- en vrijetijdsvoorzieningen en 11.500 m2 winkel-, zorg- en horecafaciliteiten. Meer info Urban Minds

In maart 2019 werd bekend dat G&S Vastgoed grootse plannen heeft met Schiekadeblok. Zij wil op het terrein 800 woningen bouwen in twee hoge torens en 4 kantoren langs het spoor.

Ontwikkelvoorstel Schiekadeblok

Op 28 november 2018 werd door Stadsontwikkeling aan de gemeentebestuur een ambitiedocument (pdf) voor het Schiekadeblok gepresenteerd gebaseerd op 6 ambities:

  • Een toekomstbestendige toevoeging aan de binnenstad:
  • Behoud en herontwikkeling van een deel van de cultuurhistorisch waardevolle panden (m.n. aan de Delftsestraat);
  • Toevoeging van nieuwe bebouwing aan de noordzijde van het gebied, met een grote component wonen;
  • Toevoeging van een kwalitatief verblijfsgebied;
  • Toevoeging van een informele voetgangersverbinding met het Pompenburg als opvolger van de Luchtsingel.
  • Specifieke woon-werk omgeving voor innovatieve doelgroep die nu ook het Schiekadeblok zo bijzonder maken.
Schiekadeblok herontwikkeling

In 2017 is voor dit gebied al een stedenbouwkundig model gemaakt met behoud van een deel van de bestaande bebouwing, nieuwbouw langs het spoor en de inrichting van een groen binnenterrein. Het huidige voorstel sluit hier in hoofdlijnen op aan.

Huidige culturele hotspot een plek?

In de afgelopen jaren is in de tijdelijke situatie, met kleine ingrepen en veel initiatieven van particulieren, een creatief, innovatief, rauw en cultureel milieu ontstaan. Het Schieblock is uitgegroeid tot een commercieel verhuurde, creatieve hub met als eyecatcher “Op Het Dak”, een brasserie met een bijzondere daktuin die veel publiek trekt. Verder hebben horecaondernemingen als Biergarten, BAR en Annabel hun sporen verdiend in het Rotterdamse uitgaansleven. Poppodium Annabel heeft haar plek verworven in het Rotterdamse netwerk van hedendaagse muziek en poppodia.

Op het moment voert RebelGroup een onafhankelijk onderzoek uit naar het
maatschappelijk belang en de economische betekenis van de creatieve bedrijven en andere functies in het Schiekadeblok voor RCD en de stad.

Bebouwing Delftsestaat en Schieblok

De huidige bebouwing van het Schiekadeblok is een mooi voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. De pandsgewijze opbouw met een paar unieke panden van architecten Huig Maaskant (Broekman pand) en J.J.P Oud (Esveha gebouw) zijn van bijzondere waarde. In het voorstel worden de meeste panden aan de Delftsestraat behouden en worden herontwikkeld t.b.v. publieke functies en werkruimtes voor creatieve en innovatieve bedrijven. Aan de zijde van het Delftseplein wordt renovatie van het karakteristieke Broekman pand gecombineerd met nieuwbouw ter plaatse van het huidige Perron-pand.

Schiekadeblok jaren 60
Schiekadeblok met de Delftsestraat rond 1960

Brede gebiedsontwikkeling

De herontwikkeling van het Schiekadeblok staat niet op zichzelf. Direct aansluitend zullen de komende jaren ook Katshoek, het Zomerhofkwartier (ZoHo) en het gebied Nieuw Pompenburg worden ontwikkeld. Hier ligt de potentie om een programma van circa 300.000 m2 oppervlakte te realiseren.

Pompenburg ZoHo Schiekadeblok

20 REACTIES

  1. ik zag een nieuw ontwerp voor de torens op website, het is een fantasieloos ontwerp …erg blokkerig het enige pluspunt is de hoogte van 200 meter en het lagere torentje 70.
    er komt ook een binnentuin en luchtsingel
    kan er echt niet wat meer creativiteit van de architectuur verwezelijkt worden

  2. vraag me af hoelang het nog duurt voordat het definitieve ontwerp bekent wordt
    over 5 jaar !!
    150 hopelijk niet maar wel minimaal 200

  3. Rotterdam heeft te veel stompjes van 150 meter of minder. Ik zie t nog niet snel gebeuren dat er echt hoog en mooi wordt gebouwd, hoewel ik het Rijnhavenproject er wel indrukwekkend uit vind zien.

  4. Beter UN studio dan O.M.A. die durven wel moderner en mooier dat heeft de stad nodig niet altijd maar fantasieloze blokken.

  5. Allereerst is hoogte niet synoniem aan kwaliteit. Het gaat niet om 200 of meer meters. Zou natuurlijk wel mooi zijn overigens om hier echt een landmark toe te voegen qua hoogte. Maar eerst kwaliteit van architectuur als leitmotiv. Daarnaast is het behoud van de geprezen (!) wederopbouwarchitectuur er een van twijfelachtig allooi. Dan is er nog het relatief beperkte aantal woningen dat in dit plan wordt toegevoegd. En dat men die enorme opgave op dat vlak. Kortom, gemiste kans. Spijtig.

  6. Nederland heeft op het gebied van Hoogbouw als geen enkel ander land in de wereld teveel last van het “Calimero” effect en vinden misschien zelfs een grasspriet al te hoog als het maar even niet uit komt. Veel mensen hebben liever geen dan wel mooie architectonische hoogbouw en handelen in de gedachte van het NIMBY effect, oftewel “not in my back yard” = niet in mijn achtertuin. Eilanden voor de kust a la Dubai, ook niet, wel vol bouwen met metershoge windmolens waar vogels niet dol op zijn, hoogbouw, “pindakaas” en maar klagen dat er geen ruimte is om te groeien, terwijl de hoogte in gaan wellicht de enige optie is, echt een kneuterig land zeg ik als persoon met Europees en Aziatisch bloed, die in Singapore, Kuala Lumpur en zelfs Jakarta torens zag staan waarvoor de Rotterdamse, Haagse en Amsterdamse torens slechts “lilliputters” zijn en dat ook zullen blijven… !

  7. De toren van UN Studio gaat niet door, begreep ik. Werd “te massaal” gevonden door het volk op de Coolsingel (niet kneuterig genoeg, dus). Straks misschien een 140 meter hoge edelkitsch-toren erbij in Den Haag en een lagere toren van speelse sneuheid (natuurlijk met schaamgroen) in Rotterdam. Niet echt tijden om naar uit te kijken.

  8. Dat klopt Jeroen, het is het project aan de Verheeskade en nog een mooi ontwerp ook, niet zo’n vierkant blok als vaker in Rotterdam voorkomt zoals De Rotterdam. Den Haag heeft ook de bouwhoogte limiet van 140 meter los gelaten om meer ruimte te maken nu de stad zelf weinig ruimte in de breedte heeft dus mag men, als de ontwerpers, projectontwikkelaars, financiën en zo dat toelaten, 200 meter of hoger bouwen. Het voornaamste criteria is dat men wel een “kroon” of iets dergelijks op de top wilt hebben en daar voldoet de Verheeskade wel aan. Of men in Rotterdam ook een mooie en nuttige afronding als wens heeft is mij niet bekend. De Hofstad en de Maasstad wie spant de “kroon” ?…

  9. zou echt gaaf zijn als het doorgaat, als het maar niet weer zo ’n 10 jarenplan word als bij de zalmhaventoren.
    ik las pas een bericht dat ze in Den Haag een plan hebben voor een toren van wel 240 meter…dat zal Rotterdam dan van de troon stoten van hoogste gebouw van NL.
    maar of dat doorgaat , ach we zullen zien!

  10. …Conservatief…
    Ik hoop het met Jeroen dat de vernieuwde Schiekadeblok door gaat en dat zelfs Gothenborg met 245 meter en 73 verdiepingen Rotterdam de loef afsteekt zegt genoeg hoe conservatief men in Nederland over Hoogbouw denkt. Gothenborg, met name de binnenstad, is ontleend aan de Amsterdamse grachtengordel kreeg ik eens te horen toen ik deze stad ooit eens bezocht met mijn vader en de mooie Princess of Scandinavia cruiseferry. Dat men in ons land moeite heeft met echte hoogbouw komt deels door de mentaliteit dat men niet te hoog boven het maaiveld mag of durft uit te steken en bureaucratie en poen soms mede de doorslag geven om sober te bouwen en projecten maar moeizaam van de grond komen. Op dit vlak zijn wij eigenlijk nog een ‘ontwikkelingsland” vergeleken met de rest van de wereld en lopen wij nog mijlen ver achter bij wat elders al niet meer als opzienbarends wordt gezien…! ! !

  11. Mooi ontwerp van Ben van Berkel. Past goed op deze locatie, Mooie grootstedelijke uitstraling door de ranke toren en de lagere vleugel. Ook door de hoogte een echte blikvanger.

    • Rotterdam is geen stad van omvang voor talrijke hoge gebouwen. Het heeft maar 650.000 inwoners dan kan je moeilijk een Manhattan bouwen. Dat staat gewoon niet. Als Rotterdam 3 miljoen inwoners had gehad waren de gebouwen denk een stuk hoger dan dat ze nu zijn.

  12. mooi plan , hopelijk gaat het gewoon door
    mooi om na de zalmhaventoren de 200/215 m grens te doorbreken !
    zelfs in een stad als Gothenborg Zweden wordt momenteel een toren van 245 m gebouwt..dan moet het hier toch ook kunnen!
    ttrouwens over the sax horen we ook nauwelijks nieuws , plan was om daar in 2020 mee te beginnen met de bouw

  13. Dit nieuwe slanke ontwerp ziet er wel “gelikt” uit om zeker 250 meter hoog te mogen worden, alleen zou ik de top iets mooier afronden of zitten daar de diverse installaties zoals liftschacht en ramen was en dergelijke in. Ga uiteindelijk om wat voor reden toch niet terug naar die eeuwige 150 meter, de nieuwe Hoogbouw visie staat een verdere expansie toe. Vraag mij af wat de huur c.q. koopprijs van de woningen zal zijn en voor welke doelgroep deze woningen men denkt te gaan bouwen. Met een mooie aangelichte buitenverlichting mag het ’s avonds best opvallen als “baken” op deze plek…

  14. Jeroen, Nederland heeft te veel last van het zogenaamde Calimero effect en daarom blijft men hier liever op onkruidhoogte bouwen terwijl de `sky the limit`is. SAAI, OERSAAIE Hoogbouw en dan maar vragen waar al die woningen en kantoren in met name de Randstad gebouwd moeten worden kiest men toch weer liever voor het …maaiveld niveau. Misschien zijn wij beiden de weinige eenlingen die hier anders over denken…

  15. er wordt gesproken over een toren van ongeveer 150 m voor het schiekadeblok…en daarnaast lagere .
    jammer dat het niet hoger kan, waarschijnlijk door klagers uit de provenierswijk vanwege teveel schaduwwerking bij zulke hoge torens.

    rotterdam is echt toe aan+/- een toren van minimaal 250 meter, zelfs in gothenborg en Stockholm zweden kan het waar voorheen nouwelijks 100 plussers stonden

  16. HOOP…
    Ik hoop dat men aan de Schiekade daadwerkelijk een toren gaat bouwen van 200 meter hoog anders blijven we om diverse redenen steken bij die eeuwige 150 meter alsof we nog te weinig durf en moed hebben om hierboven uit te torenen. Als dit gerealiseerd wordt, is de Zalmhaventoren tenminste niet de enige 200 meter toren en krijgt het een broertje of zusje bij. Zorg er wel voor dat er een “kroon” en geen plat dak komt om het geheel meer allure te geven. Een “Skybar” op die hoogte zou passend kunnen zijn. Rotterdam heeft de ambitie om, hoe bescheiden ook, eens echt boven het maaiveld uit te komen met hoogbouw waar men elders in de wereld al niet meer vreemd van opkijkt en men in Nederland nog pas in de kinderschoenen staat ! Woningen, horeca, kantoren, maak er een levendige mix van, dat komt dit stukje Rotterdam alleen maar ten goede…!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in