Glashaventoren woontoren Wijnhaveneiland

0
46584

Aan de Glashaven op het Wijnhaveneiland in het centrum van Rotterdam is een nieuwe woontoren in ontwikkeling. Op de plek van de huidige Glashavenflat (adres: Glashaven 16-70) komt een nieuwe woontoren met 141 woningen. Het project wordt ontwikkeld door Amvest. Het ontwerp is van Sjoerd Berghuis van Klunder Architecten. De Welstandcommissie is akkoord gegaan met het ontwerp. In het najaar 2021 gaan de woningen in de verkoop. De bouw start in februari 2022, oplevering is gepland eind 2024. De Glashaventoren is één van de vele woontorens die worden gebouwd rond het Wijnhaveneiland in het Maritiem District.

Glashaventoren Rotterdam 2

Koopwoningen

De Glashaventoren wordt een ca. 106,5 meter slanke toren met veel groene buitenruimte. De nieuwbouw bestaat uit twee elementen: de Toren, met op iedere hoek een fantastisch terras, en de Vleugel, een vijf-laagse plint. Over nagenoeg de hele lengte van de plint wordt een gezamenlijk dakterras met stadse allure ontworpen. De woonoppervlakken van de 141 woningen lopen uiteen van 60 tot 180 m². In de toren komen per verdieping vier woningen, met op iedere hoek een terras. Op deze hoeken worden plantenbakken toegevoegd, die om de verdieping een kwart zijn gedraaid. De bovenste verdieping wijkt af door de toevoeging van twee penthouses met een terug liggende glazen gevel.

Inschrijven: projectwebsite

Glashaventoren Rotterdam 1

De huidige Glashavenflat is een vijf verdiepingen tellend leegstaand kantoorgebouw uit 1980. Vanuit het bestemmingsplan ‘Waterstad’ rust de dubbelbestemming ‘Waarde-Cultuurhistorie’ op het perceel. Om die reden is een bouwhistorisch onderzoek naar de Glashavenflat uitgevoerd, waarin de horizontale kunststenen banden, de als balkons vormgegeven knik in het gebouw en de kunstreliëfs op het gebouw als meest waardevol worden aangemerkt.

Transformatie kantoorgebouw naar woontoren

Voor de transformatie en bouw van de Glashaventoren wordt het bestaande kantoorgebouw gestript, waarbij het casco wordt behouden. Aan de achterzijde wordt het gebouw deels gesloopt om ruimte te bieden aan een parkeergarage en de constructie voor de woontoren.

De knik in de voorgevel wordt behouden. De nieuwe, glazen gevel wordt verder teruggelegd, waarbij volumes naar voren komen om verblijfsruimtes aan de straat te creëren. De horizontale banden worden op drie plaatsen onderbroken, zodat hier dubbelhoge buitenruimtes ontstaan. Op de begane grond worden de posities van de twee entrees behouden en worden commerciële ruimtes toegevoegd.

Oude ontwerp Klunder Architecten

Sinds 2014 staat het gebouw aan de Glashaven leeg. David Hart Group maakte in 2014 al een plan voor een woontoren op deze lokatie. In 2016 is het gebouw verkocht aan een ontwikkelaar Amvest. In 2014 maakte Sjoerd Berghuis van Klunder Architecten onderstaande schets voor het oude plan voor de woontoren aan de Glashaven.

Glashaven - Klunder Architecten
Glashaven Sjoerd Berghuis Klunder Architecten

Projectgegevens

Naam: Glashaventoren
Status: In ontwikkeling
Adres: Glashaven
Deelgemeente: Centrum
Categorie: Woningen
Architect: Klunder Architecten
Opdrachtgever: Amvest
Realisatie: 2024

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Glashaventoren 51.915905, 4.486083 Glashaventoren