Coolsingel 75 plan woongebouw gestopt

0
45340

Coolsingel 75 wordt een nieuw gebouw met winkels en 114 luxe koop- en huurappartementen. Het is een bijzondere locatie aan de Coolsingel direct tegenover het Postkantoor en het Stadhuis van Rotterdam. Het leegstaande voormalige kantoorgebouw De Utrecht van architect J.J.P. Oud uit 1961 wordt hiervoor gesloopt. Het ontwerp van de nieuwbouw Coolsingel 75 is van architect Sjoerd Berghuis van Klunder Architecten in opdracht van ontwikkelaar Novaform.

In 2023 is het plan voor het woongebouw Coolsingel 75 is gestopt en vervangen voor het kantoorgebouw EDGE Coolsingel. Het kantoorgebouw De Utrecht van J.J.P Oud is in 2023 gesloopt.

Coolsingel 75 nieuwbouw

Bouw Coolsingel 75 uitgesteld, koop ontbonden

In mei 2021 heeft ontwikkelaar Novaform de koopcontracten van 114 appartementen, die al waren verkocht, ontbonden. Het is een automatische ontbindende voorwaarde in het voorlopig koopcontract als de termijn waarop de bouwvergunning had moeten worden afgegeven, verstreken is. De oorzaak is het conflict van de gemeente Rotterdam met de horeca op het Stadhuisplein over geluidsoverlast m.b.t. woningen in het gebied. De uitbaters van de cafés daar verzetten zich tegen de komst van woningen omdat zij vrezen daardoor beperkt te worden in de (nachtelijke) exploitatie. De uitspraak van de Raad van State in augustus 2020 bepaalde dat de gemeente voor het Lijnbaankwartier eerst een nieuw bestemmingsplan moet vaststellen waarin de combinatie uitgaan én wonen goed is geregeld. Het nieuwe bestemmingsplan wordt na het zomerreces 2021 ter besluitvorming voorgelegd aan het college van B&W en de gemeenteraad. De woningen van Coolsingel 75 blijven gereserveerd voor de oorspronkelijk kopers.

Coolsingel 75

Nieuwbouw Coolsingel 75

Het nieuwe gebouw krijgt een dubbelhoge commerciele plint met daarboven, iets terugliggend, zes woonlagen. De woningen bevinden zich zowel aan de Coolsingel zijde als aan de achter zijde aan het Sint Luciahof. De woningen aan de Coolsingelzijde worden brede flexibel indeelbare woningen met ruime terrassen, aan de achterzijde komen diepere woningen met halfverdiepte balkons. Bovenop de woningen komen, ter hoogte de huidige daklijn, weer iets verder terugliggend vijf lagen met ruime penthouses voorzien van riante terrassen.

Coolsingel 75 Klunder 2

Koopappartementen en penthouses

In Coolsingel no 75 komen 54 koopappartementen en 4 exclusieve penthouses. De koopappartement liggen op de 5e t/m 12 verdieping. De prijzen van de appartementen variëren van circa € 415.000,- tot circa € 900.000,- met oppervlaktes van van circa 90 m2 tot 150 m2. 

De 4 zeer exclusieve penthouses op de 11 t/m 14 verdieping zijn 208 m2 tot 274 m2 groot en ze hebben allemaal met zeer grote buitenruimte tot 260 m2. De prijzen van de exclusieve penthouses zijn op aanvraag.

Meer info projectwebsite

Coolsingel 75 Klunder 4

Huurappartementen

In Coolsingel 75 komen 56 huurappartementen. De appartementen worden voorzien van een luxe keuken met inbouwapparatuur, een moderne badkamer en afgewerkte wanden. Het is nog niet bekend wie de appartementen gaat verhuren of hoe je je kunt inschrijven. De huurappartementen worden ontwikkeld door Novaform.

Coolsingel 75 Klunder 3

Nieuwbouw met respect voor historie

De te behouden stedenbouwkundige en architectonische waarden van het huidige gebouw zijn als uitgangspunt voor het ontwerp gesteld en bepalen daarmee sterk het uiterlijk van de nieuwbouw. De opbouw van de voorgevel aan de Coolsingel zal met een sterk horizontaal gevelontwerp nadrukkelijk verwijzen naar de karakteristieke belijning op het huidige gebouw De Utrecht van J.J.P. Oud. De voormalige kantoorgevel wordt zo dicht mogelijk benaderd door de panorama-terrassen in de gevellijn een lichte glaspui te geven, met daarachter vouwpuien over de volle breedte van de woning.

De schijven in blauw metselwerk aan de zijkanten van het huidige gebouw blijven bewaard, inclusief de kunstwerken. Ook zullen historische kenmerken in het interieur op verschillende manieren zichtbaar worden. Zo worden oorspronkelijke kunstwerken teruggeplaatst en wordt in de kleur- en materiaalkeuze voor trappenhuizen gebaseerd op het interieurontwerp van Oud.

Gebouw De Utrecht 1960
Coolsingel in 1961: Kantoorgebouw Handel en Nijverheid van architect Piet Buskens wordt gesloopt met hierachter de nieuwbouw van J.J.P. Oud. Meer over deze geschiedenis >

Transformatie ‘De Utrecht‘ niet mogelijk

In het verleden is een (technisch) onderzoek gedaan naar herontwikkeling mogelijkheden van het huidige gebouw aan de Coolsingel 75. Het transformeren naar woningen is niet mogelijk door de parkeerplaatsen eis die de Woonvisie in het Centrum verlangt. Ook is het gebouw ongeschikt gebleken voor optopping tot de toegelaten bestemmingsplan hoogte. Hiernaast is door de renovatie van architect Quist in 1988 op architectonisch niveau zoveel karakteristieke ‘Oud’-kenmerken verloren gegaan, dat het pand niet meer als waardevol genoeg wordt gezien.

Projectgegevens

Naam: Coolsingel no 75
Status: gestopt
Lokatie: Coolsingel 75
Deelgemeente:
 Centrum, Cool
Categorie: woningen
Architect: Klunder Architecten
Opdrachtgever: Novaform
Start bouw: 2021
Realisatie: 2024