Coolsingel 75 – nieuwbouw

0
27221
Coolsingel 75 nieuwbouw

Nieuwbouw Coolsingel

Het leegstaande voormalige kantoorgebouw De Utrecht aan de Coolsingel 75 van architect J.J.P. Oud uit 1961 wordt gesloopt. Op deze mooie locatie aan de Coolsingel in Rotterdam direct tegenover het Postkantoor en het Stadhuis van Rotterdam komt een nieuw gebouw met winkels en 111 woningen. Het ontwerp van de nieuwbouw is van architect Sjoerd Berghuis van Klunder Architecten. In februari 2019 is het ontwerp positief beoordeeld in de Commissie van Welstand.

Coolsingel 75

Nieuwbouw Coolsingel 75

Het nieuwe gebouw krijgt een dubbelhoge commerciele plint met daarboven, iets terugliggend, zes woonlagen. De woningen bevinden zich zowel aan de Coolsingel zijde als aan de achter zijde. De woningen aan de Coolsingelzijde worden brede flexibel indeelbare woningen met ruime terrassen, aan de achterzijde komen diepere woningen met halfverdiepte balkons. Bovenop de woningen komen, ter hoogte de huidige daklijn, weer iets verder terugliggend vijf lagen met ruime penthouses voorzien van riante terrassen.

Coolsingel 75 nieuwbouw

Sint Luciahof

Coolsingel 75 nieuwbouwDe winkelplint wordt tot de achtergevel doorgetrokken ter vervanging van de huidige garageboxen. Dit betekent mede door het toevoegen van woonkwaliteit aan Sint Luciastraat een kwaliteitsimpuls voor de levendigheid van deze expeditiestraat.

Coolsingel 75 nieuwbouw

Nieuwbouw met respect voor historie

De te behouden stedenbouwkundige en architectonische waarden van het huidige gebouw zijn als uitgangspunt voor het ontwerp gesteld en bepalen daarmee sterk het uiterlijk van de nieuwbouw. De opbouw van de voorgevel aan de Coolsingel zal met een sterk horizontaal gevelontwerp nadrukkelijk verwijzen naar de karakteristieke belijning op het huidige gebouw van J.J.P. Oud. De voormalige kantoorgevel wordt zo dicht mogelijk benaderd door de panorama-terrassen in de gevellijn een lichte glaspui te geven, met daarachter vouwpuien over de volle breedte van de woning.

De schijven in blauw metselwerk aan de zijkanten van het huidige gebouw blijven bewaard, inclusief de kunstwerken. Ook zullen historische kenmerken in het interieur op verschillende manieren zichtbaar worden. Zo worden oorspronkelijke kunstwerken teruggeplaatst en wordt in de kleur- en materiaalkeuze voor trappenhuizen gebaseerd op het interieurontwerp van Oud.

Gebouw De Utrecht 1960
Coolsingel in 1961: Kantoorgebouw Handel en Nijverheid van architect Piet Buskens wordt gesloopt met hierachter de nieuwbouw van J.J.P. Oud. Meer over deze geschiedenis >

Herontwikkeling huidige gebouw De Utrecht

In het verleden is een (technisch) onderzoek gedaan naar herontwikkeling mogelijkheden van het huidige gebouw aan de Coolsingel 75. Het transformeren naar woningen is niet mogelijk door de parkeerplaatsen eis die de Woonvisie in het Centrum verlangt. Ook is het gebouw ongeschikt gebleken voor optopping tot de toegelaten bestemmingsplan hoogte. Hiernaast is door de renovatie van architect Quist in 1988 op architectonisch niveau zoveel karakteristieke ‘Oud’-kenmerken verloren gegaan, dat het pand niet meer als waardevol genoeg wordt gezien.