Woontorens Boompjes

2
11461

Woontorens aan de Boompjes

Woontorens Boompjes

De drie witte woontorens aan de Boompjes (Clipper, Schoener, Galjoen) zijn ontworpen door Klunder Architecten. De torens zijn 70m hoog en bestaan uit 24 verdiepingen met 112 woningen per toren. De onderbouw van vier verdiepingen bevat winkels en horeca aan de Boompjes, kantoren, een parkeergarage met 221 parkeerplaatsen en de bergingen van de woningen. De drie torens vormen door de identieke vormgeving en gemeenschappelijke onderbouw een eenheid. Individueel zijn de torens herkenbaar aan de neon verlichting aan de achterzijde in de kleuren rood, geel of blauw.

Stedebouwkundigplan

In het Basisplan uit 1946 stonden op deze plek aan de Boompjes al drie torens getekend, onder meer om de openheid van de Coolsingel naar de Maas te garanderen. In het ontwerp werd als uitgangspunt genomen dat alle woningen uitzicht op de Maas moesten hebben, waardoor de woonlagen een verspringende vorm hebben gekregen en er voor balkonafscheidingen van glas is gekozen. De woningen aan de noordzijde hebben daarnaast uitzicht over het centrum.

De bestaande twee lage kantoorgebouwtjes tussen de torens van architect J.W.C. Boks zijn uit financieel oogpunt gehandhaafd, waardoor de drie kantoorlagen op de begane grond niet geheel doorlopen. De met zwarte natuursteen beklede gebouwtjes zijn tussen 1957 en 1960 gebouwd voor twee sleepvaartdiensten.

Woontorens Boompjes

Appartementen

Aanvankelijk waren de woningen in de woontorens Boompjes bedoeld voor de premiekoopsector, maar tijdens de ontwikkeling is dit gewijzigd naar premiehuur. De woningen werden daarom kleiner. Per woonlaag zijn er vier driekamerwoningen en twee tweekamerwoningen.

Constructie

Skelet van gietbouw (tunnelbekisting) waarbij één bouwlaag in 4 dagen werd gemaakt. De gevelbekleding is van betonelementen met een toeslag van gemalen Noors marmer, een materiaal dat dankzij een licht eroderende werking zelfreinigend is.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Programma:
Woontorens Boompjes
Gerealiseerd
Boompjes 266-666
Centrum
Woningbouw
Klunder Architecten
Vesteda (ABP)
1986
1989
336 woningen, 221 parkeerplaatsen, 8.000m2 kantoor
[mappress mapid=”162″]

 

Foto’s Woontorens Boompjes

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”woontorens-boompjes”]

2 REACTIES

  1. Licht is in 2016 van TL- naar LED-verlichting veranderd. Echter in LED was toen blauw licht niet beschikbaar. Vereniging van Eigenaren was hier ook niet blij mee. Sinds enkele eind 2018 is LED-licht in (fel) blauw wel beschikbaar en geïnstalleerd. U heeft gelijk, het is (nu weer) mooi in blauw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in