Weenatoren

0
10814

De Weenatoren (1990) aan het Weena in Rotterdam is een 106 meter hoog woon- en kantoorgebouw. Het gebouw is ontworpen door Klunder Architecten.

Weenatoren Klunder Architecten

Huurwoningen Weena

De Weenatoren is een hybride gebouw met 33 verdiepingen waarvan 13 lagen kantoren en 18 lagen woningen met 36 drie- en 36 vierkamerwoningen in het duurste huursegment. Door de geluidbelasting van het Weena zijn de woningen op bovenste etages gesitueerd. De twee onderste verdiepingen zijn in gebruik als entreehal voor de kantoren en de woningen en als berging. Op de bovenste verdieping bevinden zich de installaties.

Opvallende vormgeving

Al in 1982 ontwierp Henk Klunder de zogenaamde woontoren Ponskaart (vanwege de gevel met de verspringende raamopeningen) voor deze locatie. Met 120 meter bedoeld als hoogste woongebouw van Nederland. Het ontwerp zorgde voor veel publiciteit.

De Weenatoren staat in de as van de Lijnbaan. Aan het Weena staat het gebouw tien meter voor de rooilijn doordat de metrobuis hier een kromming maakt.  De cilindervorm aan de voorkant markeert de rooilijnoverschrijding. De voorkant van de Weenatoren is uitgevoerd in zilver grijs. De rechthoekige achterkant is bekleed met witte betonnen elementen.

Weenatoren bijnaam Peperbus

Een tijd lang werd de Weenatoren de Peperbus genoemd onder meer door zijn vorm en omdat de toenmalige burgemeester Bram Peper 5 jaar (van 1991 tot 1996) er een flat huurde.

Foto’s Weenatoren

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”weenatoren”]

Projectgegevens

Naam: Weenatoren
Status: Gerealiseerd
Adres: Weena 181-373
Deelgebied: Centrum
Categorie: Woningen, kantoren
Architect: Klunder Architecten
Opdrachtgever:
ABP
Hoogte: 106,25 meter
Realisatie: 1990
Programma:
kantoren en 72 appartementen

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Weenatoren 51.924361, 4.474961 Weenatoren106 meterKlunder Architecten1990

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in