Westewagenstraat sloop-nieuwbouw

5
28832

Aan de Westewagenstraat 62-80 in het centrum van Rotterdam worden twee wederopbouw panden afgebroken om nieuwbouw te realiseren. De Rotterdamse ontwikkelaars Leyten en Van Maren hebben in oktober 2019 het sloop- en nieuwbouwplan van Vervat Vastgoed overgenomen voor € 16,8 miljoen. Het project is begin 2020, zo’n 4 jaar dan gepland, eindelijk gestart. Het nieuwbouwplan bestaat uit 231 studentenwoningen die door Sjoerd Berghuis van Klunder Architecten zijn ontworpen. De oplevering wordt in 2022 verwacht.

Westewagenstraat
Westenwagenstraat Rotterdam

Nieuwbouw Westewagenstraat

De nieuwbouw aan de Westewagenstraat komt op de plaats van twee wederopbouwflatjes die door de gemeente in 2012 nog als cultuur historisch erfgoed werden bestempeld. Begin 2020 is gestart met de sloop van de huidige bebouwing. Op 19 augustus 2020 is nagenoeg alles zichtbaar gesloopt.

Westewagestraat Rotterdam
Nieuwbouw Westewagenstraat vanaf het Grotekerkplein – 11 januari 2022
Westewagestraat Rotterdam
Westewagenstraat bouw dec-21
Westewagenstraat nieuwbouw – 11 december 2021
Westewagenstraat Rotterdam
Sloop Westewagenstraat – 19 augustus 2020
Westewagenstraat juni 2020 sloop 3
Sloop Westewagenstraat – juni 2020

Studentenhuisvesting

De nieuwbouw zal bestaan uit twee losse gebouwen waarin 231 studentenwoningen komen op een plint van 1.000 m2 met horeca bestemming. De gebouwen zullen worden ontworpen binnen de beeldtaal van de wederopbouw architectuur. Ieder gebouw kent een heldere opbouw bestaande uit drie delen; een plint, een liggend blok met overstek en een toren. De bebouwing wordt kleinschalig, maximaal 10 woonlagen op een plint van 6 meter (maximale hoogte 36 meter) en wordt afgestemd op de bestaande bebouwing in de omgeving.

Winkels, horeca en dakterrassen

De plint van het gebouw is alzijdig van hoge kwaliteit (winkels en horeca, voldoende hoogte en transparantie en geen parkeren in het zicht). De Begane grond heeft meerdere units met entrees aan zowel Westewagenstraat als aan de waterkant. De daken worden ingericht als collectieve buitenruimtes. De ruimte tussen de twee gebouwen blijft vrij waardoor zicht vanaf de Westewagenstraat op de Laurenskerk gehandhaafd blijft

Westenwagenstraat Rotterdam

In 2011 kocht Hans Vervat, voormalig wethouder in Rotterdam, de panden voor iets meer dan € 3 miljoen. Eind 2012 werd duidelijk dat een meerderheid van de gemeenteraad  zich kan vinden in nieuwbouw op deze locatie en sloop van de huidige panden omdat deze niet zouden functioneren in dit gebied. Een eerder ontwerp van Klunder Architecten werd te groot en massaal gevonden.

Op 3 maart 2016 maakte de Gemeente Rotterdam bekend dat de omgevingsvergunning is verleend voor de bouw van de twee woongebouwen. Eind 2015 was het bestemmingsplan voor de sloop en nieuwbouw al onherroepelijk geworden.

Klunder Architecten

Klunder Architecten ontwerpt veel beeldbepalende gebouwen in Rotterdam zoals de drie witte woontorens aan de Boompjes, de Weenatoren, woongebouw Hofdame, woon- kantoortoren Hoge Erasmus, de in 2013 opgeleverde woontoren 100Hoog en de het nog te ontwikkelen woongebouw Rotta Nova.

Projectgegevens

Naam: Studentenhuisvesting Westewagenstraat
Status: In uitvoering
Lokatie: Westewagenstraat 62-80
Deelgemeente: Centrum
Categorie: Woningbouw
Architect: Klunder Architecten
Opdrachtgever:
Leyten en Van Maren
Start bouw: 2020
Realisatie: 2022
Programma:
231 studenten woningen, 1.000 m2 horeca

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Westewagenstraat 51.921141, 4.483207 Westewagen straat 62-80 in uitvoering studentenwoning 2022

Impressies

5 REACTIES

  1. In Frankfurt kunnen ze het wel en in Rotterdam kunnen ze het niet haha en maar zeggen dat ze durven soms zijn de gebouwen niet om aan te zien, als je hier een lelijk gebouw neerzet vinden ze het al fantastisch.

  2. Geen enkele gebouw in de omgeving past bij de Laurenskerk. Zou alles slopen en opnieuw mooie gebouwen van voor de oorlog nabouwen op die plek neerzetten. De oude haven de naam zegt het al ook een gemiste kans, enigste mooie gebouw het witte huis. Soms lijkt het net alsof ze het hier niet snappen nooit een samenhang van gebouwen kijken ze nooit in andere steden waar ze het wel kunnen.

  3. Helemaal mee eens Theo.

    Mis cohesie in de nieuwbouw, 1001 verschillende stijlen. Nu wordt er ook gebouwd naast de markthal wat het zicht ontneemt van de Laurenskerk een van de mooiste gebouwen van Rotterdam. Lijnbaan/Hoogstraat verschrikkelijk qua sfeer en gebouwen, als je dat gebied aanpakt doe het dan gelijk een keer goed en het liefst zoals door Theo voorgesteld in oude vooroorlogse stijl, net zoals ze dit hebben gedaan bij de Oude Haven.

  4. In Frankfurt heeft men in het Dom Römer gebied alle naoorloge wederopbouwpanden gesloopt en het gebied in oude stijl teruggebouwd. http://www.domroemer.de/ De Duitsers die Rotterdam gebombardeerd hebben krijgen zelf hun oude stad terug. In Rotterdam wilde men los van het keurslijf van het traditionele bouwen. Sinds 1945 zit Rotterdam in het keurslijf van het rationele kubisme. Het wordt tijd dat men de architecten Charles Vandenhove en Hans Kollhoff het centrum laten herontwikkelen. En stoppen met de zoveelste vierkante blokkentoren van Klunder architecten. Vooral in het historische centrum wordt het tijd om de architectuur van het postmodernisme of neotraditionalisme toe te passen.
    In Hoogstraat 188 zit nu Vero Moda, toen dit pand pas gebouwd was zat er een elektronica winkel Kontakt in. Nu heeft men de buitenmuren dichtgemetseld en zwart geverfd. Wat een schandalig lelijk pand in het historische centrum dicht bij de Laurenskerk, en nog wel aan de Hoogstraat waar iedereen langs loopt. Daar zie je toeristen geen foto’s van maken. Zet daar nu eens een gezellig knus pandje neer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in