Kunstenbuurt Brutus M4H

1
9060

Kunstenbuurt Brutus wordt een cultuurcluster met drie robuuste woontorens in het M4H gebied in Rotterdam. De ontwikkeling en ontwerp van het nieuwbouw project is van Atelier van Lieshout en Powerhouse Company, zo maakten zij op 16 maart 2021 bekend. Het project in Merwe-Vierhavens (M4H) omvat 3 woontorens met in totaal 750 woningen rond een cultuurcluster van tenminste 7.000 vierkante meter met onder andere een museum, tentoonstellingsruimtes en een openbaar kunstdepot. De plek moet kunstenaars een permanente plek in de stad geven.

Merwe-Vierhavens (M4H)

M4H, het 120 jaar oude havengebied in Rotterdam West, staat een grootschalige herontwikkeling te wachten. Het havengebied wordt getransformeerd naar een innovatieve woon- en werkomgeving. Met het project Brutus willen kunstenaar Joep van Lieshout (Atelier van Lieshout) en Nanne de Ru (RED Company, Powerhouse Company) zorgen dat de tijdelijke creativiteit die de voormalige havengebieden zo aantrekkelijk maken een blijvende plek krijgt. In het Rotterdamse M4H-gebied willen ze samen een grootschalige cultuurcluster met woningbouw, horeca en werkruimtes te realiseren. “Brutus presenteert een nieuw model voor stedelijke vernieuwing waarbij creatieven niet automatisch de wijk uit worden geduwd zodra die aantrekkelijk wordt.”

Brutus; cultuur, wonen en werken

Brutus wordt een complex waar cultuur, wonen en werken samenkomen. Het kloppende hart is een cultuurcentrum van tenminste 7.000 vierkante meter. Het huisvest een museum, tentoonstellingsruimtes, een publiek toegankelijke kunstopslag, een ruimte voor kunsteducatie, workshopruimtes, ateliers en woon/werkplekken voor kunstenaars. Op het buitenterrein komen een openluchtbioscoop, theater en beeldentuin. Brutus zal ook onderdak aan de presentatie ruimtes en werkplaatsen van Stichting AVL Mundo en Atelier Van Lieshouts.

Om het culturele cluster heen worden drie robuuste woontorens gebouwd met daarin in totaal 750 woningen. Ze zijn ontworpen door Atelier Van Lieshout in samenwerking met Powerhouse Company en ademen de sfeer van Atelier Van Lieshouts functionalistische beeldhouwwerk. De onderdelen van het nieuwe complex zijn verbonden door middel van trappen, gangen en hellingbanen.

De naam van het complex refereert aan het brutalisme, een expressionistische bouwstijl uit de jaren 1950 en 1960 die no-nonsens eerlijkheid en een utopisch samenlevingsideaal hoog in het vaandel had. “Brutus past perfect bij de ongepolijste omgeving van de Rotterdamse haven”, aldus de initiatiefnemers.

Joep van Lieshout

Joep van Lieshout (1963) is een professioneel kunstenaar met een enorm, rijk geschakeerd en internationaal erkend oeuvre waarin beeldhouwkunst, design en architectuur overlappen en elkaar versterken. Sinds 1995 werkt hij onder de naam Atelier Van Lieshout. Zijn werkplaats bevindt zich al ruim 35 jaar in het M4H-gebied. Brutus zal ook onderdak aan de presentatie ruimtes en werkplaatsen van Stichting AVL Mundo en Atelier Van Lieshout.

De ontwikkeling van Brutus wordt gefinancierd door zowel kunstenaar Joep van Lieshout als RED Company en heeft Redwood Capital Investments en NIBC Investment Partners als financial partners.

Projectgegevens

Naam: Brutus
Status: In ontwikkeling
Adres: Keileweg
Deelgebied: Merwe-Vierhavens (M4H)
Categorie: Woningbouw
Architect: Atelier van Lieshout, Powerhouse Company
Opdrachtgever: 
Atelier van Lieshout, Red Company
Realisatie: nog niet bekend

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Brutus 51.908882, 4.431610 Brutus

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in