Floating Office – ponton aangekomen in Rijnhaven

0
5917

Floating Office wordt een drijvend kantoorgebouw in de Rijnhaven in Rotterdam. Naast het hoofdkantoor van het mondiale GCA ( Global Commission on Adaptation) krijgt het drijvende gebouw een restaurant met een groot buitenterras en een drijvend zwembad. Floating Office zal zo’n 5 tot 10 jaar in de Rijnhaven liggen. Het ontwerp van Floating Office is van architectenbureau Powerhouse Company in opdracht van de Gemeente Rotterdam en projectontwikkelaar RED Company en GCA. Op 31 augustus 2020 is ponton waarop het kantoor wordt gebouwd aangekomen in de Rijnhaven.

Floating Office hout en zelfvoorzienend

Floating Office wordt een zeer duurzaam, drijvend kantoorgebouw dat grotendeels uit hout is gebouwd en demontabel wordt. Het kantoor wordt zelfvoorzienend en volledig energieneutraal. Het gebruik van hout als hoofdconstructiemateriaal vermindert de koolstofvoetafdruk van het gebouw aanzienlijk. De overhangende verdiepingen van het gebouw zorgen voor permanente zonwering en door grote ramen stroomt er veel daglicht het kantoor binnen. Met behulp van zonnepanelen wordt voldoende energie opgewekt om het gebouw zelfvoorzienend te laten zijn en voor koeling wordt gebruik gemaakt van het water uit de Rijnhaven. Zo vervult het kantoor een voorbeeldfunctie.

Drijvende bouw wordt gezien als een van de mogelijke antwoorden op de klimaatverandering. Dat sluit naadloos aan bij de ambities van het GCA: wereldwijd landen en steden helpen om klimaatbestendig te worden. Rotterdam heeft op dit gebied inmiddels internationaal een naam op gebouwd.

Het GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank. Het GCA wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de algemeen directeur van het IMF, Kristalina Georgieva. Het GCA ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en de wijze hoe daarop ingespeeld kan worden.

Bouw Floating Office

Het Floating Office komt aan een steiger te liggen ter hoogte van LantarenVenster. In april 2020 is begonnen met de bouw op het terrein van Van Leeuwen aan de Maashaven. Op 31 augustus 2020 is ponton waarop het kantoor wordt gebouwd versleept naar de Rijnhaven.

Floating Office Rijnhaven bouw 2020 1
Floating Office Rijnhaven bouw 2020 2
Ponton Floating Office – 31 augustus 2020

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here