Floating Office – Rijnhaven

0
15227

Floating Office is een drijvend kantoorgebouw in de Rijnhaven in Rotterdam. Naast het hoofdkantoor van het mondiale GCA ( Global Commission on Adaptation) heeft het drijvende gebouw een restaurant met een groot buitenterras en een drijvend zwembad. Het drijvende paviljoen zal zo’n 5 tot 10 jaar in de Rijnhaven liggen. Het ontwerp van Floating Office is van architectenbureau Powerhouse Company in opdracht van de Gemeente Rotterdam en projectontwikkelaar RED Company en GCA. Op 31 augustus 2020 is ponton waarop het kantoor wordt gebouwd aangekomen in de Rijnhaven. Op 6 september 2021 werd Floating office geopend door Koning Willem Alexander.

Floating office

Drijvend Paviljoen hout en zelfvoorzienend

Floating Office is een zeer duurzaam, drijvend kantoorgebouw dat grotendeels uit hout is gebouwd en demontabel wordt. Het kantoor is zelfvoorzienend en volledig energieneutraal. Het gebruik van hout als hoofdconstructiemateriaal vermindert de koolstofvoetafdruk van het gebouw aanzienlijk. De overhangende verdiepingen van het gebouw zorgen voor permanente zonwering en door grote ramen stroomt er veel daglicht het kantoor binnen. Met behulp van zonnepanelen wordt voldoende energie opgewekt om het gebouw zelfvoorzienend te laten zijn en voor koeling wordt gebruik gemaakt van het water uit de Rijnhaven. Zo vervult het kantoor een voorbeeldfunctie.

Drijvende bouw wordt gezien als een van de mogelijke antwoorden op de klimaatverandering. Dat sluit naadloos aan bij de ambities van het GCA: wereldwijd landen en steden helpen om klimaatbestendig te worden. Rotterdam heeft op dit gebied inmiddels internationaal een naam op gebouwd.

Het GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank. Het GCA wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de algemeen directeur van het IMF, Kristalina Georgieva. Het GCA ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en de wijze hoe daarop ingespeeld kan worden.

Bouw Floating Office

Het Floating Office ligt aan een steiger te liggen ter hoogte van LantarenVenster.

Drijvend paviljoen Rijnhaven
Bouw Floating Office – 14 november 2020
Drijvend paviljoen Rijnhaven
Bouw Floating Office – 14 november 2020

Het drijvende ponton onder het gebouw bestaat uit 15 betonnen bakken van 6 x 24 m², en 3.5 m hoog, die met voorspanning aan elkaar gekoppeld worden. Hierdoor ontstaat een drijvend geheel met een oppervlak van 24 x 90 m². 

Het gebouw op het poton wordt grotendeels gebouwd van hout en is volledig demontabel en daardoor circulair. Het compleet vurenhouten casco is opgebouwd van 3 lagen – begane grond, 1e en 2e verdieping. Het gebruik van hout als hoofdconstructiemateriaal vermindert de CO²-footprint van het gebouw aanzienlijk. 

Op 31 augustus 2020 is ponton waarop het kantoor wordt gebouwd versleept naar de Rijnhaven. In april 2020 was gestart met de bouw op het terrein van Van Leeuwen aan de Maashaven.

Floating Office Rijnhaven bouw 2020 1
Ponton Floating Office – 31 augustus 2020
Floating Office Rijnhaven bouw 2020 2
Ponton Floating Office – 31 augustus 2020

Projectgegevens

Naam: Floating Office
Status: gerealiseerd
Lokatie: Rijnhaven
Deelgemeente: Feijenoord
Categorie: kantoren, horeca
Architect: Powerhouse Company
Opdrachtgever:
 Gemeente Rotterdam, RED Company, GCA
Start bouw: 2020
Realisatie: september 2021

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Floating Office 51.905763, 4.490335 Floating Office

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in