RISE hoogbouw ontwikkeling 250 meter

4
2801

RISE is een herontwikkelingsproject waarbij 1.300 woningen in 3 woontorens van ca. 250 meter, 150 meter en 100 meter hoog worden gebouwd aan aan het Hofplein, Coolsingel en Pompenburg in Rotterdam. De woningen moeten samen met een hotel, kantoren, horeca en maatschappelijke functies bijdragen aan een levendiger Hofplein en verdichting van de binnenstad. De gemeente Rotterdam is samen met woningcorporatie Havensteder en ontwikkelaar RED Company bezig met een herontwikkelingsplan. Dinsdag 17 november 2020 presenteerde de gemeente het ambitiedocument van Rise.

Locatie Rise – ambitiedocument

Ambities RISE

De ambities voor RISE van RED Company en de gemeente zijn:
• ‘Kloppend hart van Hofplein’ maken – met ruimte voor rust en ontmoeting. De gemeente Rotterdam maakte al eerder bekend van Hofplein een groen plein te willen maken
• Vernieuwen van de locatie als entree naar de binnenstad.
• Zorgvuldige inpassing van hoogbouw (plan: toren van 250 meter en twee torens van 100 meter en 150 meter) in de skyline (‘highline’) van en op ooghoogte (‘eyeline’).
• Ten minste handhaven van het totaal oppervlak sociale huurwoningen.
• Bijdragen aan betere verbindingen naar de omliggende gebieden door een levendige plint met horeca en betere doorstroming van het gebied door
aantrekkelijke wandelroutes.
• Divers en stedelijk programmamix met meer wonen in het centrum, gecombineerd met kantoren, horeca en hotel voor 24-uurs economie.
• Hoogwaardige programmering als stedelijke bestemming zoals avondhoreca die refereert naar het historische concertgebouw en danspaleis “Pschorr”.
• Ruimtelijke versterking door vormgeven van de rechthoek Hofplein.

RISE kaart – ambitiedocument

Planning RISE

De Gemeente heeft groen licht gegeven om de plannen verder uit te werken. Dit betekent nog niet dat het plan doorgaat. Er zijn nog een aantal stappen die moeten worden genomen.

De volgende stap voor de gemeente is het opstellen van een nota van uitgangspunten. Na de vaststelling van de nota van uitgangspunten door de gemeenteraad volgt een bestemmingsplanprocedure.

RED Company (ook de ontwikkelaar van Baan Tower en Floating Office) werkt het herontwikkelingsplan de komende periode verder uit. In december dit jaar verwacht de ontwikkelaar zijn visie op RISE aan het publiek te kunnen presenteren. Dit vormt de start om met de omgeving in gesprek te gaan over het herontwikkelingsplan

Sloop bestaande bebouwing

Om het nieuwbouw plan van RISE te kunnen realiseren is sloop nodig van:

  • de kantoorgebouwen het wederopbouw pand Coolsingel 4-18 (gebouw Ennia uit 1958 van architect A. Bodon), in 2018 al aangekocht door Ontwikkelaar RED Company
  • het ca. 50 meter hoge glazen gebouw Hofplein 33 (1987, DSBV Architecten) in 2018 al aangekocht door Ontwikkelaar RED Company
  • en het woongebouw Pompenburg met sociale woningen uit 1981 van architect Carel Weeber. Bezit van wooncorporatie Havensteder.
Woongebouw Pompenburg Rotterdam

Sociale woningen

In de nieuwe plannen zijn er ‘minimaal’ evenveel vierkante meters voor sociale huurwoningen beschikbaar als in het bestaande woongebouw Pompenburg, stelt de gemeente. Ongeacht het uiteindelijke totaal aantal woningen zal de ontwikkeling minimaal twintig procent sociale huurwoningen kennen, laat de gemeente Rotterdam weten.

Bekijk hier het ambitiedocument

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

RISE Rotterdam 51.923920, 4.479062 RISE Rotterdam

4 REACTIES

  1. Goede ontwikkeling bij hofplein had dezelfde ideeën. Nu nog een 250 of 230 meter gebouw op de plek van de Shell toren en de schiekadeblock met veel groen en minder verkeer.

  2. Groot gelijk Anton zelfde hoge toren wens. Tijdens een Open Monumenten dag bezocht ik de voormalige SHELL toren en wat mij opviel was de l a g e hoogte van de verdiepingen kreeg er een beetje een benauwd gevoel van, maar wel leuk om eens dit gebouw van binnen te zien. Dat men – net als Den Haag – Verheeskade 25 projekt – overigens een 240 meter plus toren wilt zetten telt men pas mee in hoogbouwland vraag mij alleen af wat de gevolgen zijn van de corona in de ruimte indeling in de torens zelf. Ik hoop wel dat het geen PLATTE DAKEN torens worden, zijn er al genoeg van in Rotterdam, maar een architectonisch mooi afgeronde en het liefst slank in uiterlijk en niet plomp. Met 250 meter voldoet men wel aan de huidige norm zoals beschreven in de recente Hoogbouwvisie. In deze visie staat tussen de regels door dat het het huidige limiet is, maar kan in de toekomst weer hoger worden zoals dat de afgelopen jaren is gebeurd. Nu maar hopen dat men niet alweer t i e n jaren over een torentje van 250 meter doet net als de Zalmhaventoren. Europa stelt op hoogbouw en “wolkenkrabbers” gebied in vergelijking tot de U.S.A. en Azië minder voor, maar alle kleine beetjes helpen. Met Rotterdam en Den Haag en zijdelings Eindhoven en Utrecht krijgen we twee steden in Nederland waar men eens echt boven het maaiveld van 200 meter wilt uitkomen, of dat lukt zal de toekomst moeten uitwijzen…

    wijzen…

  3. Jammer van het pand Coolsingel 4-18. Dit gebouw heeft kwaliteit en een waarde aan de Coolsingel. Die zou ik integreren in het project. In zijn algemeenheid moet dat veel meer in Rotterdam, mooie dingen behouden in plaats van de sloopkogel er tegenaan, er is ruimte zat om alle plannen te verwezenlijken.

  4. Drie clusters in de stad met tussen de 200 tot 250 meter gebouwen of hoger. Hofplein, Blaak en Rijnhaven. In de toekomst Leuvehaven dat betere gebouwen verdiend en een nieuw maritiem museum moderner.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here