Vernieuwing Bibliotheek – Powerhouse Company winnende ontwerp

8
18001

De Centrale Bibliotheek in Rotterdam wordt vernieuwd. Het gebouw op de hoek van de Hoogstraat en Binnenrotte uit 1983 naar het ontwerp van architectenbureau Van den Broek en Bakema is na 40 jaar aan een grondige renovatie toe. Ook moet de bibliotheek uitgroeien tot een ontmoetingsplaats. Eind juni 2022 is bekend gemaakt dat de winnende schetsontwerp van de vernieuwing is gemaakt door Powerhouse Company,  Atelier Oslo en Lundhagem. Het landschapsontwerp is van DELVA landschapsarchitecten. Begin november 2021 werden 5 ontwerp teams geselecteerd voor het ontwerp van de nieuwe Bibliotheek. Gezamenlijk werken de partners het schetsontwerp verder uit tot een voorlopig en later tot een definitief ontwerp. Medio 2023 neemt de gemeenteraad een besluit over het voorlopige ontwerp. De verwachte start van de bouw is in 2026, oplevering wordt in 2028 verwacht.

Bibliotheek Binnenrotte

De Centrale Bibliotheek Rotterdam, direct te herkennen aan de grote gele buizen die doen denken aan het Centre Pompidou, werd in 1983 geopend. Nu, na bijna 40 jaar intensief gebruik, is ze dringend toe aan vernieuwing. Daarom wordt ze grootschalig verbouwd. Het pand is verouderd en past niet meer bij de functies van een moderne bibliotheek. In de grote renovatie moet het betonnen casco opnieuw en op duurzame wijze worden opgebouwd. De entrees, gevels, installaties, inrichting en buitenruimte worden vernieuwd en in de kelder komt een publieke fietsenstalling voor 1.500 fietsen. Ook een nieuwe buitenruimte van de Rijstuin, die is gelegen tussen Bibliotheek en Overblaak maakt onderdeel van het plan.

Winnende ontwerp Powerhouse Company

Het consortium geleid door het Rotterdamse Powerhouse Company mag zich het nieuwe ontwerpteam noemen van het iconische gebouw aan de Hoogstraat. De beoordelingscommissie is van mening dat het winnende team de beste balans heeft gevonden tussen het behoud van de waarde van het gebouw en het transformeren ervan tot een uitnodigende bibliotheek voor nu en in de toekomst.

Herstel van originele ontwerp

Het ontwerp illustreert het groeiende belang van hergebruik in de stedelijke architectuur. In het belang van duurzaamheid en het behoud van de herinnering aan de stad is de bibliotheek uit de vorige eeuw succesvol opnieuw uitgevonden. Het originele, excentrieke ontwerp, dat door budgetbeperkingen minder goed tot zijn recht kwam wordt in ere herstelt. De vernieuwing redt de originele ideeën achter de bibliotheek en creëert een intieme ‘huiskamer voor de stad’. Tegelijkertijd wordt het icoon behouden voor Rotterdam, dat bekend staat voor zijn experimentele architectuur.

Verbetering interieur

Het interieur van de bibliotheek wordt drastisch vernieuwd door deze aan alle kanten te openen. Het nieuwe ontwerp gaat uit van een betere glastoepassing, om een lichte, vloeiende en ruimtelijke ervaring te creëren, met ononderbroken uitzicht naar buiten. De roltrappen in het atrium worden anders gepositioneerd, daarnaast worden grote houten tribunetrappen tussen verdiepingen toegevoegd.

Huiskamer van de stad

De bestaande hoofdentree van de bibliotheek staat in de beleving ver af van het hart van de bibliotheek. Daarom worden in het nieuwe ontwerp aan alle kanten entrees toegevoegd, centraal in elke gevel. Deze versterken de toegankelijkheid van de ruimte op de begane grond en sluiten goed aan bij de omliggende stad, en maken zo de ‘huiskamer van de stad’. De hoek op het plein wordt getransformeerd tot een uitnodigend publiek terras.

Ontwerp opdracht 5 architecten geselecteerd

De Gemeente Rotterdam zette op 29 juni 2021 de zoekopdracht voor een ontwerp team uit. Uit de 22 (nationale en internationale) aanmeldingen zijn vijf ontwerpteams geselecteerd:

  • Combinatie KCAP / Schmidt Hammer Lassen / Drees & Sommer
  • Kraaijvanger Architects
  • NL Architects
  • Powerhouse Company
  • Team VALADE (Team V Architectuur / ALA Architects / ZUS / Deerns)

In november 2021 zijn de 5 geselecteerde ontwerp teams gestart met het schetsontwerp. 23 maart t/m 13 april 2022 zijn hun schetsontwerpen te bekijken in de hal van de Centrale Bibliotheek. Reacties van Rotterdammers via deze website worden ook meegegeven aan de beoordelingscommissie.

Ontwerp KCAP Architects Planners
Ontwerp Kraaijvanger (team Opwaarts)
Ontwerp NL Architects

Museum Rotterdam in vernieuwde Bibliotheek

In oktober 2021 werd bekend dat het Museum Rotterdam geen onderdeel wordt van de Centrale Bibliotheek. Er komt een nieuwe, zelfstandige locatie voor het stadsmuseum, elders in de stad. De Gemeente Rotterdam had een kwartiermaker aangesteld om te onderzoeken of de collectie Rotterdam onder gebracht kon worden in de vernieuwde Bibliotheek Rotterdam. Het Museum Rotterdam was van 2015 t/m 2020 in het Timmerhuis was gevestigd. Doordat de subsidie werd teruggeschroefd heeft het Museum heeft nu geen ruimte om de collectie te tonen.

Planning

In juni 2022 werd bekend dat het ontwerp consortium van The Powerhouse Company het winnende schetsontwerp had gemaakt. Medio 2023 neemt de gemeenteraad een besluit over het voorlopige ontwerp. De verwachting is dat de bouw in 2026 start. Tijdens de renovatie verhuist de bibliotheek voor ongeveer drie jaar naar een tijdelijke huisvesting. De vernieuwing van de centrale bibliotheek is naar verwachting eind 2028 gereed.

8 REACTIES

  1. Geen revolutie, maar evolutie zo zou ik het gekozen vernieuwingsprogramma voor deze bibliotheek van Rotterdam willen noemen.
    Er zijn ontwerpen bij die meer afbreuk doen dan een mens lief is en dat men nu toch “behoudend” is gebleven en enkele hoofdzaken probeert te vernieuwen is beter iets dan niets, want dat het tijd werd dat deze bieb aan verbetering toe is moge wel duidelijk zijn. Misschien was een geheel nieuw ontwerp a la de Bieb van Maastricht met heldere lichtinval zo gek no niet geweest in Rotterdam, maar men kiest voor behoud van na-oorlogse jaren tachtig architectuur in een nieuw jasje omdat het zo “iconisch is “.
    Vraag mij weleens af wat men onder iconisch verstaat en of dat echt bepalend kan zijn voor het behoud van een bestaand gebouw ? Nu maar afwachten hoeveel de verbouwings kosten precies zullen zijn en hoeveel tijd het kost om er weer tig jaren tegen aan te kunnen gaan, 2028 of toch later ?…

  2. Bijzondere keus. Het jaren ’80 erfgoed wordt behouden, door het aan te tasten.
    Nu is het interieur inderdaad echt toe aan een flinke opknapbeurt. Maar door deze grote aantasting, voelt het voor mij alsof de lelijkheid blijft terwijl de ziel het gebouw verlaat. Had niet beter voor een modernisering in stijl kunnen worden gekozen? Een renovatie die de architectuur versterkt en het interieur verbeterd, ipv dit?

  3. Het was , is en blijft een spuuglelijk gebouw , ook na een verbouwing door één van de genoemde architecten . En dat op een top-top-toplocatie , zo jammer . Ik zou zeggen : helemaal afbreken en een prachtige toren neerzetten met een parkeergarage , een heel hoge glazen plint waarin de bieb zich bevindt en wellicht nog allerlei andere zaken die met boeken te maken hebben . Daarboven horeca en woningen . Wat een uitdaging !

  4. De jaren’80 architectuur is zo ondergewaardeerd
    Het geeft juist zo’n goed en totaal andere stroming en tijdsbeeld aan.

  5. Het VALADE plan bevalt me verreweg het beste.
    De enquetelijst op de website is veel te ingewikkeld en uitgesplitst,
    ben ik halverwege mee gestopt.
    Hopelijk wordt op de site snel een veel eenvoudiger “poll” opengesteld.

  6. Laat het in ieder geval niet het tweede ontwerp worden! Wat een raar gesloten, vervreemdend, kijk ons eens architectonisch doen, gedrocht.

  7. EINDELIJK wordt de bibliotheek met de “look” uit de jaren 70 eens grondig gerenoveerd. Al enkele jaren geleden kreeg ik het gevoel dat dit gebouw eens flink onder handen genomen moest worden, het zag er “uitgeleefd” uit, de “geest” van dit markante bouwwerk had door alleen noodzakelijk onderhoud, was uit de fles. Misschien was een nieuw ontwerp en gebouw ook zo slecht nog niet, maar dat kost misschien te veel geld. Geef het óók een andere lik verf in een andere kleur, dat geel is nu wel passé, kies eens voor oranje of rood voor de afwisseling. Naast het exterieur moet ook het interieur vernieuwd worden. Amsterdam heeft naast het Centraal station ook een moderne bibliotheek mét uitzichtplatform over de stad en dat mag de Rotterdamse evenknie met eventueel horeca ook wel hebben…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in