Vernieuwing Bibliotheek Rotterdam – 5 ontwerpteams starten schetsontwerp

2
4517

De Centrale Bibliotheek in Rotterdam wordt vernieuwd. Het gebouw op de hoek van de Hoogstraat en Binnenrotte uit 1983 naar het ontwerp van architectenbureau Van den Broek en Bakema is na 40 jaar aan een grondige renovatie toe. Ook moet de bibliotheek uitgroeien tot een ontmoetingsplaats. Begin november 2021 zijn 5 ontwerp teams geselecteerd voor het ontwerp de nieuwe Bibliotheek. De schetsontwerpen zijn naar verwachting vanaf februari 2022 in de Centrale Bibliotheek te zien. Verwachte start bouw 2025 en oplevering 2028.

Bibliotheek Binnenrotte

In de grote renovatie moet het betonnen casco opnieuw en op duurzame wijze worden opgebouwd. De entrees, gevels, installaties, inrichting en buitenruimte worden vernieuwd en in de kelder komt een publieke fietsenstalling voor 1.500 fietsen. Ook een nieuwe buitenruimte van de Rijstuin, die is gelegen tussen Bibliotheek en Overblaak maakt onderdeel van het plan.

Ontwerp opdracht architect

De Gemeente Rotterdam zette op 29 juni 2021 de zoekopdracht voor een ontwerp team uit. Uit de 22 (nationale en internationale) aanmeldingen zijn vijf ontwerpteams geselecteerd:

  • Combinatie KCAP / Schmidt Hammer Lassen / Drees & Sommer
  • Kraaijvanger Architects
  • NL Architects
  • Powerhouse Company
  • Team VALADE (Team V Architectuur / ALA Architects / ZUS / Deerns)

In november 2021 zijn de 5 geselecteerde ontwerp teams gestart met het schetsontwerp. De schetsontwerpen zijn naar verwachting vanaf februari 2022 in de Centrale Bibliotheek te zien. Reacties van Rotterdammers worden ook meegegeven aan de beoordelingscommissie.

Museum Rotterdam in vernieuwde Bibliotheek

In oktober 2021 werd bekend dat het Museum Rotterdam geen onderdeel wordt van de Centrale Bibliotheek. Er komt een nieuwe, zelfstandige locatie voor het stadsmuseum, elders in de stad. De Gemeente Rotterdam had een kwartiermaker aangesteld om te onderzoeken of de collectie Rotterdam onder gebracht kon worden in de vernieuwde Bibliotheek Rotterdam. Het Museum Rotterdam was van 2015 t/m 2020 in het Timmerhuis was gevestigd. Doordat de subsidie werd teruggeschroefd heeft het Museum heeft nu geen ruimte om de collectie te tonen.

Planning

Naar verwachting start het ontwerpproces van het winnende ontwerpteam in april 2022. De verwachting is dat de bouw in 2025 start. Tijdens de renovatie verhuist de bibliotheek voor ongeveer drie jaar naar een tijdelijke huisvesting. De vernieuwing van de centrale bibliotheek is naar verwachting eind 2028 gereed.

2 REACTIES

  1. EINDELIJK wordt de bibliotheek met de “look” uit de jaren 70 eens grondig gerenoveerd. Al enkele jaren geleden kreeg ik het gevoel dat dit gebouw eens flink onder handen genomen moest worden, het zag er “uitgeleefd” uit, de “geest” van dit markante bouwwerk had door alleen noodzakelijk onderhoud, was uit de fles. Misschien was een nieuw ontwerp en gebouw ook zo slecht nog niet, maar dat kost misschien te veel geld. Geef het óók een andere lik verf in een andere kleur, dat geel is nu wel passé, kies eens voor oranje of rood voor de afwisseling. Naast het exterieur moet ook het interieur vernieuwd worden. Amsterdam heeft naast het Centraal station ook een moderne bibliotheek mét uitzichtplatform over de stad en dat mag de Rotterdamse evenknie met eventueel horeca ook wel hebben…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here