Parklaanflat Rotterdam

0
5100

De Parklaanflat, gebouwd op de hoek van de Parkstraat en de Parklaan in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam, is ontworpen door architect Willem van Tijen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. Het flatgebouw Parklaan is het eerste hoge woongebouw in Rotterdam en sinds 1987 heeft ze de status van Rijksmonument.

Parklaanflat 2

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”parklaanflat”]

Architect Willem van Tijen

Architect van Tijen is zowel de ontwerper van de Parklaanflat als de opdrachtgever. In 1931 kocht hij een perceel grond met hierop een onverkoopbare villa om op die plaats voor eigen rekening een flatgebouw te realiseren van zeven verdiepingen met luxe woonappartementen. Met het flatgebouw wilde van Tijen aantonen dat hoogbouw aantrekkelijk kon zijn voor kinderloze echtparen met geld. Hoogbouw voor minder kapitaalkrachtigen werd voorlopig nog als onhaalbaar beschouwd. Architect van Tijen kan wel hoogbouw specialist worden genoemd. Naast de Parklaanflat ontwierp hij samen met Brinkman en van de Vlugt in 1932-1934 Bergpolderflat, de eerste galerijflat van Nederland, de Kralingse Plaslaanflat in 1937-1938 met H.A. Maaskant en de Zuidpleinflat in 1942-1947 met E. Groosman.

Luxe appartementen

Het woongebouw Parklaan telt zeven verdiepingen met per etage één appartement met een oppervlakte van 150 m2. De luxe woningen hadden twee woonkamers, drie slaapvertrekken, een bediendenvertrek, een keuken, een badkamer en twee balkons. De woningen zijn bereikbaar via twee liften, één voor personen en één voor de boodschappen. Onder het gebouw was een gemeenschappelijke was- en droogkelder en op de begane grond een garage, twee apart te huren slaapkamers en een fietsen berging.

In de woning op het dak, die slechts half zo groot was als de andere woningen, ging Willem van Tijen zelf wonen. Deze woning grensde aan het gemeenschappelijke dakterras.

Alle rijksmonumenten in het Scheepvaartkwartier

Alle rijksmonumenten in Rotterdam

Projectgegevens

Naam: Parklaanflat
Status: Rijksmonument
Adres: Parkstraat 2
Deelgemeente: Centrum – Scheepvaartkwartier
Architect: Willem van Tijen
Opdrachtgever:
Willem van Tijen
Realisatie: 1933

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Parklaanflat 51.907336, 4.475703 ParklaanflatRijksmonumentW. van Tijen1933

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in