Stationspostkantoor – Central Post

0
18114

Het voormalige Stationspostkantoor Rotterdam aan het Delftseplein 31 is een belangrijk ontwerp van de architecten Kraaijvanger uit de periode van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De markante vormgeving heeft er voor gezorgd dat het gebouw een Rijkmonument is. In 2009 is het gebouw gerenoveerd tot verzamelkantoorgebouw Central Post naar het ontwerp van Claus en Kaan Architecten.

Central Post

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Stationspostkantoor”]

Stationspostkantoor

Het gebouw is een functioneel en rationeel gebouw, met een tijdloze gevel en subtiele details. De innovatieve dubbele gevel zorgt voor een prettig binnenklimaat. De kunst is in dit gebouw geïntegreerd in het ontwerp. Zo maken de glasmozaïeken van Louis van Roode het trappenhuis tot een prachtige beleving. In juni 1955 werd begonnen met de bouw, in 1959 kwam het gebouw gereed.

Renovatie Central Post 2007-2009

Het Stationspostkantoor is herontwikkeld tot een modern kantoor verzamelgebouw. Central Post vormt een belangrijk onderdeel in de herinrichting van het Centraal Stationsgebied – Central District tot een bruisend zakencentrum in de binnenstad.

Central Post is herontwikkeld door LSI projectontwikkeling in samenwerking met Fortress. Het ontwerp van Claus en Kaan is gebaseerd is op een restauratie van de buitenzijde op alle punten waar dat bij hergebruik mogelijk is. Binnen is zoveel mogelijk de ruimtelijke karakteristiek van het bestaande gebouw gevolgd: de  ‘postsorteermachines’ worden vervangen door ingehangen vloeren. Nieuwe gebruikers zijn bedrijven uit de diensten sector en de creatieve industrie. Het gebouw bestaat uit 14 verdiepingen en twee kelder etages met 320 parkeerplaatsen. Op de begane grond zijn publieke en openbare functies zoals winkels en horeca gelegenheden gerealiseerd. Bezoekers, voorbijgangers en natuurlijk werknemers van gebruikers van Central Post kunnen hier ontspannen. Op 18 december 2009 is Central Post heropend.

Projectgegevens

Naam: Stationspostkantoor
Status: Rijksmonument
Lokatie: Delftseplein 31
Deelgemeente:
 Centrum
Categorie: 
Kantoorgebouwen
Functie: Verzamelkantoor, horeca
Architect: Kraaijvanger, E.H. en H.M.
– renovatie 
Kaan Architekten
Realisatie: 1959 (renovatie 2009)

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Stationspostkantoor 51.924863, 4.472537 StationspostkantoorDelftseplein 31KraaijvangerRijksmonument

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in