The Red Apple Rotterdam

0
13902

The Red Apple

The Red Apple

The Red Apple (2009) is een 127 meter hoog gebouw gesitueerd op de kop van het Wijnhaveneiland in Rotterdam. Het ontwerp is van KCAP Architects & Planners in opdracht van wooncorporatie Havensteder. The Red Apple is een gevarieerd bouwblok met 231 appartementen, kantoren, winkels en horeca op een oppervlakte van 35.000 m2.

The Red Apple ligt op een beeldbepalende locatie, op de kop van het Wijnhaveneiland, aan drie zijden omgeven door water, met uitzicht op de Maas en de Oude Haven. Op de kop van The Red Apple komen de convergerende lijnen van het Wijnhaveneiland samen in een vijfhoekige kopblok dat uitkraagt over de onderbouw. Dit kopblok heeft acht bouwlagen en bevat met 79 appartementen een derde deel van de woningen. De overige 150 woningen zijn ondergebracht in een toren met een vierkante grondvlak met op de meeste lagen vier appartementen en op de bovenste vier lagen drie appartementen. De woningen liggen rond een centrale kern met liften, trappenhuis en leidingschacht.

Parkeergarage

De kelder en de acht parkeerlagen bieden in totaal ruimte voor 338 auto’s. De parkeergarage is bereikbaar met vier autoliften. De begane grond bevat 1600 vierkante meter commerciële ruimte. De vijf verdiepingen erboven bevatten in totaal 3900 vierkante meter kantoorruimte. Door de passage door het gebouw en de aanleg van twee nieuwe bruggen is het gebouw in het voetgangerscircuit opgenomen.

Wijnhaveneiland Rotterdam

In de skyline van Rotterdam kenmerkt The Red Apple zich door zijn felrode gevellijnen. Deze lijnen worden gevormd uit geanodiseerde aluminium panelen zonder verdere toevoeging van verf. De lijnen van de toren zijn verticaal georiënteerd en nemen af in breedte naar boven toe, waardoor de slanke vorm van het gebouw benadrukt wordt. Bij de gevel van het kopgebouw zijn lijnen in horizontale richting beeldbepalend.

Voor het lifestyle concept en het interieur is samengewerkt met Jan des Bouvrie. Met de grote variatie aan woningen in een intieme stedelijke omgeving komt The Red Apple tegemoet aan de levensstijlen van deze tijd.

Naam The Red Apple

In de naam van het gebouw wordt een relatie gemaakt dat Rotterdam The Big Apple (New York) van Nederland is. Verder is er de relatie met de historie van Wijnhaveneiland waar The Red Apple is gerealiseerd. Aan de kade van de Wijnhaven meerden vroeger de platbodems met appels aan. Op de punt waar de Scheepmakershaven en de Wijnhaven samen komen was vanaf 1889 een appelmarkt gevestigd. Tenslotte is het gebouw The Red Apple rood van kleur.

Wijnhaveneiland

Het Wijnhaveneiland ligt op een strategische plek in de stad. Na de 2e Wereld Oorlog is het gebied rond het Wijnhaveneiland vol gebouwd met bedrijfsgebouwen. Vanaf eind van de jaren tachtig wordt getracht van het Wijnhaveneiland gebied een aantrekkelijk woongebied te maken. Architect Kees Christiaanse van KCAP ontwierp het stedebouwkundige plan waarin strakke spelregels zijn vastgelegd voor de bebouwing met evenwicht tussen nieuwe en bestaande bebouwing en het behoud van voldoende uitzicht en bezonning in het gebied.

Projectgegevens

Naam: The Red Apple
Status: Gerealiseerd
Lokatie: Wijnbrugstraat
Deelgemeente: Centrum – Stadsdriehoek
Categorie: Woningbouw, winkels
Architect: KCAP Architects & planners
Opdrachtgever: Havensteder
Ontwerp: 1993
Realisatie: 2009
Hoogte: 
127 meter
Programma:
 kantoren, 338 parkeerplaatsen, 231 appartementen

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

The Red Apple 51.916864, 4.488368 The Red Apple127 meterKCAP2009

Foto’s The Red Apple

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”theredapple”]

Hoogste gebouwen van Rotterdam

1. Maastoren (165 mtr) 2. New Orleans (158 mtr) 3. Montevideo (152 mtr) 4. Delftse Poort (151 mtr) 5. De Rotterdam (149 mtr) 6. Milleniumtoren (132 mtr) 7. First Rotterdam (i.a. 130 mtr)  8. The Red Apple (127 mtr) 9. World Port Center (124 mtr) 10. Erasmus Medisch Centrum (120 mtr)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in