Westblaak nieuwbouw De Eendracht

2
4207

Het kantoorgebouw De Eendracht aan de Westblaak 182-232 op de hoek met de Eendrachtsweg in het centrum van Rotterdam wordt herontwikkeld. Het bestaande kantoorgebouw, ook wel Westblaak 230, wordt uitgebreid met een ca. 70 meter hoge woontoren. Het ontwerp is van Barcode Architects.

Westblaak 230

De nieuwe woontoren zal los achter de gevel van het huidige Nefkensgebouw aan de Westblaak worden gebouw. De Rotterdamse laag aan de Westblaak blijft hierdoor intact. Het dak van Westblaak 230 krijgt een collectieve daktuin voor de bewoners en het kantoor. Het concept ontwerp is op 28 april 2021 voor de derde keer besproken in de Welstand commissie. Welstand is nog niet akkoord.

Maquette nieuwbouw Westblaak

Maquette van de nieuwbouw Westblaak, links onder op de foto.

Westbaak 230 - Eendrachtsweg
Kantoorgebouw De Eendracht aan de Eendrachtsweg

Harry Nefkens

Het kantoorgebouw De Eendracht is in 1972 gebouwd en ontworpen door de Rotterdamse architect en ontwikkelaar Harry Nefkens (1918-2018) in opdracht van Kok Vastgoed. De geboren Rotterdammer stond tot aan zijn dood in de Quote 500 met een geschat vermogen van 150 miljoen euro maar was ook erkend filantroop. Zijn vermogen verdiende hij als projectontwikkelaar. Zijn bekendste werk als architect in Rotterdam is waarschijnlijk de poffertjeskraam ofwel Thearoom Bongers (1955) op de Meent. Andere bekende projecten van Harry Nefkens zijn woningbouw De Vissenkommen (1957) in Pendrecht, de katholieke kerk Sint Bavo (1960) aan de Slinge en het Zeemanshuis (1960) aan de Willemskade.

Westblaak

De Westblaak is een typische wederopbouw boulevard. Aan zowel de noordzijde als zuidzijde werd een doorgaande uniforme bebouwing van zeven bouwlagen gerealiseerd. In de plint winkels, een serie standaardverdiepingen en een terug liggende bovenste verdieping. Rond 1955 werd begonnen met de aanleg van de Westblaak. Het deel ten oosten van de Hartmanstraat kon als eerste worden gerealiseerd, omdat het binnen de brandgrens van het bombardement lag.

Eendrachtsweg 1955 thv Westblaak
Eendrachtsweg 1955. De gebouwen op de foto werden gesloopt voor de doorbraak van de Westblaak.

In 1964 startte de sloopwerkzaamheden van de bebouwing aan de Boomgaardsstraat en de Eendrachtsstraat. Daarnaast werd in de gevelwand van de Eendrachtsweg een groot gat geslagen door de sloop van zo’n vijftien panden.

Projectgegevens

Naam: De Eendracht
Status: in ontwikkeling
Adres: Westblaak 182-232
Deelgemeente:
 Centrum, Cool
Categorie: woningen
Architect: Barcode Architects
Opdrachtgever:
Start bouw: nog niet bekend
Realisatie: nog niet bekend

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

De Eendracht 51.916813, 4.478160 De Eendracht

2 REACTIES

  1. Dit is weer zo’n uiterst pijnlijke plek. Nooit meer klagen over de verwoeste stad die verdwenen is, gemeente Rotterdam! Ik word misselijk van je krokodillentranen. Kijk eens wat je zelf gedaan hebt! Het gebied dat de Rotterdammers na de oorlog zelf hebben verwoest is vele malen groter dan het door de verschillende bombardementen verwoeste gebied. De stadsvernieuwing is als een golf van stadsvernieling door de oude wijken gegaan. En waar is de Koninginnekerk gebleven? Zomaar een voorbeeld. En dat noemen ze dan een mooie stad! Niemand die er echt hart voor heeft! Het is nog steeds onverschilligheid troef: slopen of strippen en een nieuwe gevel ertegenaan plakken. Ook weer klaar!

  2. Mooie oude panden gesloopt voor de westblaak. Zou alle lelijke bebouwing aan de westblaak slopen behalve de zuidzijde. Bioscoop cinerama blijft zoals het is, het heeft karakter uniek in de stad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here