Woongebouw De Hofdame

0
9410

De Hofdame

Woongebouw De Hofdame

Het woongebouw De Hofdame, gebouwd tussen 2003 en 2007 is één van de eerst opgeleverde nieuwbouwprojecten in de gebiedsontwikkeling van het Laurenskwartier. Het ontwerp van woongebouw met 231 appartementen aan de Binnenrotte is van Klunder Architecten.

De 231 woningen van dit stadsblok zijn in negen lagen gegroepeerd rond een binnentuin. Door de noodzakelijke parkeervoorzieningen deels ondergronds en deels op de eerste verdieping te plaatsen blijft het straatniveau vrij voor winkelruimtes en entrees. Twee dubbelhoge entreeportalen zijn diagonaal tegenover elkaar op de hoeken geplaatst. In de hoogte en in de massaopbouw wordt rekening gehouden met de naastgelegen St. Laurenskerk. De drie bovenste woonlagen, met penthouses en grote terrassen, zijn om die reden teruggelegd ten opzichte van de gevellijn. De gevels van de eerste acht lagen zijn uitgevoerd in oranje-grijs metselwerk en voorzien van een rustig repeterend patroon van bandramen.

Gebiedsontwikkeling Laurenskwartier

Het woongebouw De Hofdame is onderdeel van een grote gebiedsontwikkeling rond de Binnenrotte en de Hoogstraat in het centrum van Rotterdam. Tussen 2005 en 2015 wordt het Laurenskwartier, het oudste deel van Rotterdam, verdicht met vooral meer woningen. Hiervoor zijn verschillende gebouwen uit de wederopbouw tijd gerenoveerd of gesloopt.

Voor de bouw van De Hofdame zijn enkele kleine gebouwtjes uit de wederopbouw, die stonden tussen de Meent en de Sint-Laurenskerk, gesloopt; De Ichthus kweekschool van Meischke & Schmidt (1957), een gebouw van de Hervormde Kerk en een blokje drive-in-woningen van Gouwetor en Mulder (1966).

Projectgegevens

Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Functie:
Architect:
Opdrachtgever
Start bouw:

Realisatie:
Woongebouw De Hofdame
Gerealiseerd
Binnenrotte
Stadscentrum
Woongebouw
Klunder Architecten
ERA projectontwikkeling
2003
2007
[mappress mapid=”103″]

 

Foto’s van De Hofdame

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”hofdame”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in