Hulstkampgebouw

0
5133

Hulstkampgebouw

Hulstkampgebouw Noordereiland

Het Hulstkampgebouw aan de Maaskade op het Noordereiland is in 1890 gebouwd in opdracht van margarine – kaasfabriek firma J. Laming en Sons.  Het ontwerp in neorenaissancestijl is van de bekende Rotterdamse architect J.P. Stok Wzn. Het gebouw dank zijn naam aan de firma Hulstkamp die van 1919 tot 1978 hier een bloeiende likeurstokerij en distilleerderij runde. Sinds 2000 heeft het gebouw de status van Rijksmonument.

J. Laming en Zonen

In 1888 ontving architect J.P. Stok van de firma J. Laming & Zonen opdracht een margarine- en kaasfabriek plus een woning voor de eigenaar J. Laming en een kantoor te bouwen. Het Rotterdamse bedrijf Laming produceerde en exporteerde Edam, Gouda kaas en margarine. Dit was de eerste belangrijke, zelfstandige opdracht voor J.P. Stok.

Hulstkampgebouw 1925

Kantoor, zuivelfabriek en pakhuis

Het representatieve deel van pand werd volgens de voorschriften van het stedenbouwkundige plan van G.J. de Jongh geprojecteerd aan de Maaskade. Achter het representatieve kantoorgebouw bevond zich de zuivelfabriek en een pakhuis voor de opslag van de produkten. Aan achterzijde van het gebouw aan de Burgemeester Hoffmanstraat werden de grondstoffen. Deze gesloten gevel was minder representatief en kende een 30 meter hoge schoorsteenpijp.

Architectuur

Het forse pand telt drie bouwlagen, een riante kapverdieping en is opgetrokken in een traditionele neorenaissancestijl met bakstenen muurdammen, natuurstenen banden, diamantblokken, cordonlijsten en topgevels aan de uiteinden. De rijk gedecoreerde gevel is op de begane grond voorzien van een hardstenen sokkel met rusticamotieven, twee bronzen wapenschilden en vier halfzuilen met reliëfs die putti voorstellen met attributen van de handel, de zeevaart en de nijverheid. De uitkragende hoekerker zou een terugkerend element in het werk van Stok worden. Door de rijke uitvoering viel de fabriek te midden van de duren herenhuizen en appartementswoningen nauwelijks uit de toom.

Van der Bergh Margarine

Van der Ondanks de groeiverwachtingen die het gebouw en de fabriek uitstraalde was Laming & Zonen een kleinere speler. Zij veel last van twee grote concurrenten; Van den Bergh Margarine aan de Nassaukade op Zuid en de firma Anton Jurgens Margarinefabriek uit Oss. Beide fuseerde later tot Unilever dat met het kantoor De Brug als het Hoofdkantoor aan het Weena nog in Rotterdam is gevestigd. Uiteindelijk ging Laming en Zonen failliet.

Likeurstokerij Hulstkamp

In 1919 nam de firma Hulstkamp & Zoon & Molijn haar intrek in het gebouw. De distilleerder en likeurstoker was al sinds 1883 gevestigd aan de Coolvest in het centrum van Rotterdam. Het bedrijf moest echter verhuizen voor bouw van een nieuw Beursgebouw aan de gedempte Coolvest (Coolsingel). Door de decennia lange aanwezigheid van het bedrijf in het gebouw werd het in de volksmond het Hulstkampgebouw genoemd. In 1978 werd het bedrijf overgenomen door concurrent Bols en nam zij afscheid van het gebouw.

Hulstkampgebouw

Kantoor- en congrescentrum

In 1979 werd het Hulstkampgebouw gekocht door de Rotterdamse ontwikkelaar Ton Westermeijer, die in 1977 ook het Witte Huis had gekocht. Hij wilde het herontwikkelen tot een gecombineerde kantoor- en congrescentrum. In die periode is een deel van de achtergevel inclusief schoorsteen aan de Burgemeester Hoffmanstraat gesloopt. Het interieur kreeg een rigoureuze metamorfose. Het pakhuis, de overdekte binnenplaats en de fabriekshallen kregen een nieuwe styling waarbij de oorspronkelijke industriële karakter verdween. De overdekte binnenplaats werd een wintertuin. Begin jaren ’80 ging Westermeijer failliet. In 1984 werd het gebouw gekocht door de Thon-Groep, het vastgoed bedrijf van de Noorse miljardair Olav Thon dat het gebouw nog steeds in bezit heeft.

Projectgegevens

Naam: Hulstkampgebouw
Status: Rijksmonument
Adres: Maaskade 119 – 124
Deelgemeente: Feijenoord – Noordereiland
Categorie: Kantoorgebouw
Architect: J.P. Stolk Wzn.
Opdrachtgever: firma J. Laming & Sons
Bouwstijl: Neorenaissancestijl
Realisatie: 1890
Rijksmonument: sinds 2000
Nummer 513924

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Hulstkampgebouw 51.912666, 4.492218 Hulstkampgebouw