Maritiem Centrum Rotterdam

4
9890

Het Maritiem Centrum komt midden in de Rijnhaven in Rotterdam te liggen. Het gebouw moet een iconische publiekstrekker worden waarin de maritieme wereld en het rijke haven leven van Rotterdam in het verleden, heden en toekomst wordt vertoont. Door het waterpaviljoen komt een publiek toegankelijke looproute. Het ontwerp is van architectenbureau Mecanoo in opdracht van Rijnhaven Beleggingen C.V., erfpachter en vastgoedeigenaar van het Codrico-terrein.

Het Maritiem Centrum is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Rijnhaven. Het wordt in samenhang ontwikkeld en gerealiseerd met de ontwikkeling van het Codrico terrein.

Drie waterpaviljoens

In het ontwerp van Mecanoo zal het Maritiem Centrum bestaan uit drie paviljoens die worden verbonden met looproute. De route is een verlengde van de steigers. Een groot deel van het gebouw zal onder water liggen (1) waardoor een uitgebreid programma kan worden geboden zonder te groot te worden voor de Rijnhaven. Onderwater liggen de expositieruimtes. De Rijnhaven kent een getijdenwerking. Bij laagtij wordt dit deel ook zichtbaar.

Het deel dat boven het water ligt is verdeeld in drie paviljoens met ieder een eigen maat en schaal. Op het waterniveau (2) komt de entree en winkel van het Maritiem Center en het een deel van het Havenrestaurant. In de paviljoens boven het water (3) zullen het Maritiem Innovatiecentrum, het Global Center on Adaption en de bovenste verdieping van het havenrestaurant komen. Bovenop (3) komt een bewandelbaar daklandschap met het Rijnhavenpodium.

Maritieme functies

Het Maritiem Centrum kan ook programmatisch de verbindende schakel zijn tussen allerlei maritieme en haven gerelateerde functies in Rotterdam: het Maritiem Museum en haveninformatiecentrum op Noord, het Landverhuizersmuseum Fenix, het HbR, de cruisevaart en het SS Rotterdam op Zuid, de haven in het westen en de maritieme sector in de regio. Een plek waar dit allemaal samenkomt en te beleven is, van waaruit dit alles te bezoeken.

Projectgegevens

Naam: Maritiem Centrum
Status: In ontwikkeling
Lokatie: Rijnhaven
Deelgemeente: Feijenoord
Architect: Mecanoo
Opdrachtgever: 
Rijnhaven Beleggingen C.V.
Start bouw: nog niet bekend
Realisatie: nog niet bekend

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Maritiem Centrum 51.904121, 4.492275 Maritiem Centrum

4 REACTIES

  1. Guggenheim museum staat in New York USA dus met dit Guggenheim achtige ontwerp en dat is terecht goed opgemerkt Leon, krijgt Rotterdam precies wat het wilt, namelijk Manhattan aan Maas met de toekomstige hoogbouw in de Rijnhaven, scheelt een vliegretourtje New York… Volgt men in de voetsporen van Den Haag waar het nieuwe Onderwijs en Cultuur Centrum aan het Spui ook voor een deel een treffende gelijkenis vertoont met de voormalige WTC twintowers te New York. Montevideo heeft ook elementen met een New Yorkse knipoog, dan kan het toekomstige Maritieme Museum naast Hotel New York er ook nog bij. Voeg in de Rijnhaven nog een kopie achtige Empire State Building van 250 meter bij en het zaakje is… compleet.

  2. Goed initiatief om dit project op te zetten en het maritieme karakter in Rotterdam extra onder de aandacht te brengen. Laat er tegelijk een pendelboot van de s.s. Rotterdam een dienst onderhouden tussen dit centrum en het museumschip dan krijgt een bezoek extra meerwaarde door.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in