Woongebouw Kruisplein
Het woongebouw op de hoek van het Kruisplein en de Diergaardesingel in Rotterdam is gerealiseerd in 1985. Het was de eerste opdracht van architectenbureau Mecanoo die in 1980 de uitgeschreven prijsvraag voor jongerenhuisvesting aan het Kruisplein wonnen. De Kruispleinflat bestaat uit twee blokken met 54 woningen en bevat diverse vormen van gemeenschappelijk wonen. In 2015 is de onderzijde van het gebouw met winkel- en horecaruimte opnieuw ingericht. De plint is geheel van glas geworden. Aan de West Kruiskade zijde is Bram Ladage gevestigd. Aan de andere zijde opent in februari 2016 restaurant Ayla (adres Kruisplein 153). Tot die tijd biedt de plek onderdak aan de pop-up bar / galerie Avenue.
Diergaardesingelplein
Het achterliggende plein aan de Diergaardesingel tussen de twee blokken is ook in 2015 opgeknapt waardoor een intieme verblijfsplek is ontstaan als tegenhanger van het drukke Kruisplein aan de voorzijde. Op 28 november 2015 is, tegelijk met de oplevering van het Kruisplein, ook het kunstwerk Zebra in de Nesten van kunstenaar Herman Lamers onthuld. Het werk bestaat uit vier grote aluminium ooievaarsnesten met een levensgrote zebra op één daarvan. De nesten hebben geïntegreerde lichtarmaturen. Het kunstwerk verwijst naar de ingang van Diergaarde Blijdorp die hier was tot de Tweede Wereld Oorlog.
Het ontwerp van Doll, Francine Houben en Steenhuis is gebouwd op een driehoekig perceel op de brandgrens van het bombardement. Het gebouw vormt zowel in schaal als situering een overgang van de 19e eeuwse woonwijk van het Oude Westen naar het moderne centrum van Rotterdam.
Architectuur woongebouw Mecanoo
Het gebouw bestaat uit twee losstaande blokken. Het langgerekte blok dwars op het Kruisplein sluit met een hoogte van tien bouwlagen aan op de bebouwing van het plein. De woningen in de hoogbouw worden ontsloten vanaf galerijen, een galerij per drie etages. Aan de zijde van de Diergaardesingel waar de bebouwing aanmerkelijk lager is bereikt het een hoogte van zeven bouw lagen.
Het vrijstaande blok op de hoek van het kruisplein en de West Kruiskade is slecht vijf bouwlagen hoog. Door de gebogen voorgevel slaat het een brug tussen de hoogbouw aan het Kruisplein en de lagere bebouwing in het Oude Westen. In de hoge onderpui van dit blok zijn aan de Kruiskade zijde winkels gesitueerd. De woningen hierboven zijn groepswoningen die toegankelijk zijn via een centrale portiek aan de achterzijde.
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...