Unilever terrein wordt herontwikkeld

0
6140

Het voormalige Unilever terrein met de margarinefabriek in Rotterdam-Zuid komen wordt herontwikkeld. Ontwikkelaar VORM heeft het complex aan de Nassaukade gekocht en werkt samen met de gemeente Rotterdam en architectenbureau Mecanoo aan een plan voor een nieuwe ‘stadswijk’ met waarschijnlijk 1.200 woningen. De margarinefabriek sluit in 2022 zijn deuren als productielocatie.

Margarinefabriek Van den Bergh sinds 1891 aan de Nassaukade

In de 24.000 vierkante meter omvattende fabriek worden merken als Becel en Croma geproduceerd. De huidige eigenaar Upfield, die de fabriek in 2018 overnam van Unilever ziet geen toekomst meer het complex en kondigde eerder in 2021 aan het te gaan sluiten. De margarinefabriek aan de Nassaukade werd in 1891 gebouwd door de Brabantse Rotterdamse ondernemer Samuel van den Bergh die sinds 1927 samenwerkte met Anton Jurgens in de Margarine Unie. In 1930 fuseerde zij met het Engelse Lever Brothers tot Unilever. Het fabrieksgebouw aan de Nassaukade 3 is in 2021 een gemeentelijk monument geworden.

Margarinefabriek Nassaukade

Boven de fabriek ligt het voormalige hoofdkantoor van Unilever Nederland. Dit 133 meter horizontale kantoorgebouw de Brug dat in 2005 in gebruik werd genomen maakt geen onderdeel uit van het plan.

Nassaukade nieuwe wijk met 1.200 woningen

Ontwikkelaar VORM heeft de margarinefabriek aan de Nassaukade in Rotterdam gekocht met de ambitie er de komende jaren een grootschalige, binnenstedelijke herontwikkeling te realiseren. Op de prominente zichtlocatie aan de Nieuwe Maas moet een stoer en duurzaam stuk Rotterdam met een divers programma. De ontwikkelaar heeft de ambitie om circa 1200 woningen te realiseren op de plek, waarvan minimaal 50% betaalbaar. Ook de rijke historie van voedselproductie moet op een eigentijdse wijze wordt teruggebracht in de nieuwe stadswijk.

Naast het Unilever terrein wordt op het voormalige terrein van brouwerij de Oranjeboom gebouwd aan de wijk het Hefkwartier. In deze nieuwbouwwijk komen ca. 250 woningen.

Projectgegevens

Project: wijk margarinefabriek
Status: in ontwikkeling
Lokatie: Nassaukade
Deelgebied: Feijenoord
Architect: Mecanoo
Opdrachtgever: VORM
Start bouw: nog niet bekend
Realisatie: nog niet bekend

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in