Winkel Jungerhans

0
9771

De winkel van Jungerhans op de hoek van de Coolsingel en het Binnenwegplein uit 1952 is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger. Het pand zal worden gesloopt ten behoeve van het nieuwe gebouw Forum Rotterdam naar het ontwerp van O.M.A het bureau van Rem Koolhaas. 

De porcelein en glaswinkel van firma Jungerhans werd in 1953 in gebruik genomen.  Hiervoor had de winkel een noodwinkel op ‘Dijkzigt’ gezeten, waar veel noodwinkels na de oorlog zaten, omdat de winkel op de Coolsingel door het bombardement op mei 1940 verloren is gegaan. 

Firma Jungerhans
De firma Jungerhans in huishoudelijke artikelen, serviezen, porselein en glaswerk, kookgerei en geschenken werd in 1882 opgericht en werd in 125 jaar dat zij bestond een begrip in Rotterdam. In de zomer van 2007 werd ze opgeheven. De winkel stond zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog bekend als een dure, deftige en goede winkel, onder meer met een goede service voor bruidslijsten.

Jungerhans Coolsingel 1906-1940
Het winkelpand voor de firma Jungerhans aan het Binnenwegplein was ter vervanging van de winkel in aan de Coolsingel 127 die door het bombardement van 1940 verloren is gegaan. De winkel van A. Jungerhans Glas en Porceleinhandel was al sinds 1906 aan de Coolsingel gevestigd. Doordat ze wilde uitbreiden werd in 1926 het naastliggende pand nr. 127 gekocht en afgebroken en werd de gevel en de scheidingsmuur van het huidige pand nr. 123 gesloopt. Architectenbureau Kraaijvanger ontwierp een nieuwe winkel met een gevel die een rijzige indruk maakte uit reclame oogpunt. Een doorgaande luifel met een overstek van 1.40 meter moest de onregelmatigheden aan het oog onttrekken, die waren ontstaan door het aan elkaar bouwen van twee panden. Het was één van de vroegste ontwerpen van de gebroeders Kraaijvanger.De bouw vond plaats van april 1927 tot 1 november 1927. Tijdens het bombardement van mei 1940 is het pand ernstig verwoest en de resten afgebroken.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”jungerhans”]

Projectgegevens

Naam: Winkel Jungerhans
Status: gesloopt, herbouw
Lokatie: Binnenwegplein 3-5
Deelgemeente:
Centrum
Functie: winkel
Architect: Kraaijvanger, E.H. en H.M.
Realisatie: 1952

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in