Het Witte Huis in Rotterdam is een kantoorgebouw gebouwd in 1897-1898 aan de Wijnhaven naar ontwerp van architect W. Molenbroek in opdracht van de Rotterdamse zakenbroers Schuijt. Het gebouw werd ingericht voor afzonderlijke verhuur van kantoorruimten met gemeenschappelijke voorzieningen. Het Witte Huis was met 45 meter hoogte de eerste wolkenkrabber van Europa. Decennia lang bleef dit Rijksmonument de top in Nederland.
Geschiedenis Het Witte Huis
Het kantoorgebouw werd in 1897 ontwikkeld door twee Rotterdamse broers. Gerrit en Herman van der Schuijt waren respectievelijk 34 en 31 jaar oud bij de oplevering van het gebouw. Gerrit van de Schuijt ondernam in 1894 een reis naar New York waar hij werd geïnspireerd door verzamelkantoorgebouwen en wolkenkrabbers. De broers bezaten enkele panden op de hoek van de Wijnhaven en de Geldersekade. Die panden werden afgebroken en in juni 1897 werd met de bouw van Het Witte Huis in Rotterdam begonnen.
De architect met wie ze hun idee realiseerde was architect Willem Molenbroek (1863-1922). Het ontwerp van Het Witte Huis is in Art nouveau stijl op “Amerikaansche” leest maar het werd een gemetselde toren gebouwd in tegenstelling tot de staal constructies die in Amerika werden gebruikt.
De bouw van Het Witte Huis
De bouw van de eerste wolkenkrabber van Europa werd uitgevoerd door aannemer J.H. Stelwagen. Hij had het laagste bod van f. 127.900 bij de aanbesteding. Het Witte Huis zou niet voor dit bedrag worden gebouwd want het gebouw viel veel duurder uit dan verwacht.
De bouw van de 11 verdiepingen hoge wolkenkrabber was een gedurfd plan omdat er indertijd in Nederland zelden hoger werd gebouw dan vijf verdiepingen. De grondmaten van het definitieve bouwplan waren 20 bij 20 meter en er werden 900 heipalen van 16 meter de grond in geslagen. Tijdens de bouw is op 1 augustus 1897, door werking van de grond bij het heien van de benodigde palen, een naastgelegen pand op de hoek van de Wijnhaven en de Gelderse kade ingestort. Dit is verder afgebroken en de vrijgekomen grond is gebruikt voor het Witte Huis. Het Witte Huis is nog traditioneel met gemetselde muren geconstrueerd. Twee zware inwendige gemetselde draagmuren die in de kelder 1,40 meter dik zijn. Haaks op de hoofdmuren werden vier lichtere wanden geconstrueerd, waarmee de stabiliteit van het gebouw werd gewaarborgd. Er werden drie miljoen stenen verwerkt en 300 m2 hardsteen. De buitenmuren werden opgetrokken uit 100.000 witte geglazuurde stenen. De bouw werd binnen een jaar voltooid. Op 8 september 1898 vond de officiële opening plaats.
Architectuur het Witte Huis
Het Witte Huis is uitgevoerd in Art Nouveau stijl dat zich o.a. uit in de wit geglazuurde stenen. Het gebouw was van alle gemakken voorzien. Er was een centrale verwarming, gas- en elektrisch licht en een centrale telefoonbureau voor de diverse huurders. Op het platte dak bevindt zich een uitkijkplatform.
Beelden aan het Witte Huis
De vijf monumentale beelden de gevel van Het Witte Huis sieren zij van de hand van beeldhouwer Simon Miedema (1863-1934). De vijf beelden zijn: ‘zeevaart’ en ‘vooruitgang’ aan de Wijnhavenkant (zuidzijde), ‘landbouw’ en ‘nijverheid’ aan de oostzijde en ‘handel’ aan de noordzijde. Een zesde beeld ‘arbeid’ aan de zuidzijde is in de Tweede Wereld oorlog gesneuveld.
Projectgegevens
Naam: Het Witte Huis
Status: Rijksmonument
Adres: Wijnhaven 3-5
Deelgemeente: Centrum, Stadsdriehoek
Categorie: Kantoorgebouw
Huidige functie: Kantoorgebouw
Architect: W. Molenbroek
Realisatie: 1898
Monumentnr: 334003
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
Foto’s van Het Witte Huis
[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”hetwittehuis”] [slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”wittehuis”]
Rijksmonumenten Rotterdam
Alle rijksmonumenten in Rotterdam Centrum – Stadsdriehoek
Belangrijkste monumenten van Rotterdam
Van Nellefabriek • Woonwijk Kiefhoek • Groothandelsgebouw • Bergpolderflat • Het Witte Huis • Justus van Effencomplex • Hotel New York • Stadhuis Rotterdam • Stadion Feyenoord (De Kuip) • De Hef
Het Witte Huis een Rijksmonument? Ik dacht dat de oorspronkelijke toestand van monumenten zo veel mogelijk behouden moet blijven. Daar zijn het monumenten voor. Maar niet in Rotterdam, hier nemen we het niet zo nauw. In Rotterdam maakt het dus ook niet uit of een gebouw een monument is of niet. Dit Rijksmonument heeft geen dakpannen (die er oorspronkelijk wel waren), maar de goedkoopst mogelijke plakplaten (hoe verzin je het?) op het dak. Dit Rijksmonument heeft geen dakkapellen (die er oorspronkelijk wel waren), maar lukraak verspreid over het dak gemaakte grote gaten met tuimelramen. Niemand die er op let. Dat kan alleen in Rotterdam! En als “architectuurstad” met trots een lijstje met Rijksmonumenten in Rotterdam samenstellen, wat dus niets voorstelt. En het lukt de stad niet om zelfs die paar monumenten die er nog zijn goed te onderhouden. Rotterdam wil zo graag, maar kan het niet.
Dit is waarschijnlijk iets dat weinig van jullie zal interesseren, maar ik moet het toch even kwijt :
Ik heb tussen 1967 en 1970 in het Witte Huis gewerkt bij de verzekeringsmaatschappij Bakker & Ledeboer. Ik meen me te herinneren dat hun kantoren zich ergens op de 5e of 6e verdieping bevonden.
Op een nabij gelegen verdieping zat een firma Eurostaal. Tussen de middag ging ik met collega’s naar beneden om een broodje lever of ham te bestellen in het café op de hoek. Zo, dat was het – ik heb van mijn periode in het Witte Huis mooie herinneringen overgehouden.
Mijn opa had daar ook een kantoor: goos handelsonderneming. Zijn kantoor bevond zich waar het gebouw grote halve cirkels van ramen waren, onder de klok.. Mijn opa had speciaal het torentje voor zijn kleinkinderen ingericht.zij zaten daar zeker van de vijftiger jaren tot ongeveer 1968.
Ik vond het een hele beving met de lift naar boven te gaan. Deze lift werd door een wat oudere statige lift -boy bedient.
Ook wij hebben veel broodjes lever naar binnengewerkt, en ook de grote stukken zelf gemaakte boterkoek met chocomel. Paar dames bedienden er in dit cafe
ER schijnt een bouwplaat te zijn van het Witte Huis (in Rotterdam) is deze nog verkrijgbaar?