Stadhuis Rotterdam

0
13575

Het Stadhuis van Rotterdam aan de Coolsingel 40 werd in 1914 – 1920 gebouwd naar het ontwerp van architect Prof. Henri Evers. Het Rijksmonument overleefde het bombardement van mei 1940.

Stadhuis Rotterdam avond

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Stadhuis”]

Geschiedenis Stadhuis Rotterdam

Door de snelle groei van Rotterdam aan het eind van de 19e eeuw had het ambtenaren apparaat in Rotterdam meer ruimte nodig. Burgemeester A.R. Zimmerman wilde een nieuw stadhuis aan een statige boulevard voor een groot stedelijke uitstraling. Er was ook voorzien op een nieuw Postkantoor en een nieuwe Beurs aan deze boulevard. Met de bouw van het Stadhuis in 1914 – 1920 werd ook gelijk de binnenstad van Rotterdam gesaneerd. Voor de bouw van de boulevard moest de Coolvest worden gedempt wat de Coolsingel werd. Tevens werd de oude volkswijk rond de Zandstraatbuurt met zijn kroegen en morsige bordelen (geboorte grond van Louis Davids) met de grond gelijk gemaakt. (meer in geschiedenis Coolsingel)

Alle rijksmonumenten in Rotterdam Centrum – Stadsdriehoek

Coolsingel 1946

Prijsvraag ontwerp Stadhuis Rotterdam

Het Stadhuis is gebouwd na een besloten prijsvraag (1913) in opdracht van de gemeente Rotterdam. Prof. ir. H. Evers won de omstreden prijsvraag waarvoor o.a. ook de architecten K.P.C. Bazel, Willem Kromhout, Michiel Brinkman en W.F. Overeynder voor werden uitgenodigd.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Stadhuisontwerp”]

Architectuur van het Stadhuis

Het Stadhuis is gebouwd in neo-Renaissance stijl met neo-Romaanse en neo-Byzantijnse invloeden. Het monument is symetrisch van opzet met centraal de hoofdentree. De Raadzaal en burgerzaal, voorzien van het balkon aan de Coolsingel, liggen op de eerste etage aan weerszijde van de centrale hal. Het gebouw bestaat uit vier vleugels van vier bouwlagen rond een openbaar binnenhof. Het binnenhof is voorzien van een tuinaanleg en te bereiken via twee inrijpoorten in de zijgevels van het gebouw. In totaal beslaat het stadhuis een oppervlakte van 86 bij 106 meter. De 71 meter hoge toren boven de centrale hal domineert het   gehele gebouw. De gevels zijn van zandsteen en de trapgevel boven entree verwijst naar de Hollandse 17e eeuw.

Beelden in en rond het Stadhuis

Voor het Stadhuis staan twee beelden. Aan de rechterkant een standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619) gemaakt door Ch. van Wijk en prof. Odé. Van Oldenbarneveld was behalve advocaat aan het Hof van Holland ook pensionaris van Rotterdam. In deze functie heeft hij de positie van Rotterdam nationaal sterk kunnen verbeteren. Aan de linkerkant een beeld van Hugo de Groot. Als eerbetoon aan de architect werd in 1923 een bronzen borstbeeld van prof. Henri Evers – door J. Keller – opgesteld in de centrale hal.

 Projectgegevens

Naam: Stadhuis
Status: Rijksmonument
Adres: Coolsingel 40
Deelgemeente: 
Centrum – Stadsdriehoek
Categorie: 
Overheidsgebouw
Functie: Stadhuis
Huidige functie: Stadhuis
Architect: 
H. Evers
Realisatie: 1920
Nummer: 
513763

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Stadhuis Rotterdam 51.922674, 4.479933 Stadhuis Coolsingel 40H. Evers1920Rijksmonument

Belangrijkste monumenten van Rotterdam

Van Nellefabriek Woonwijk Kiefhoek • Groothandelsgebouw • Bergpolderflat • Het Witte Huis • Justus van Effencomplex Hotel New York • Stadhuis Rotterdam • Stadion Feyenoord (De Kuip) • De Hef

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in