Top 10 gerealiseerde nieuwbouw in Rotterdam in 2012

0
2402

Nu het jaar 2012 bijna is afgelopen zetten we onze top 10 gerealiseerde nieuwbouwprojecten in 2012 eens op een rijtje. In willekeurige volgorde:

Rijnhavenbrug
De 160 meter lange fiets- en voetgangersbrug is de nieuwe verbinding tussen de Wilhelminapier en Katendrecht. De Rijnhavenbrug vergroot hiermee de aantrekkelijkheid van zowel Katendrecht als de Wilhelminapier. De brug werd op 8 februari 2012 geopend. Het ontwerp is van Quist Wintermans Architecten.
Justuskwartier
Het baanbrekende woonmonument Justus van Effen in Spangen is gerenoveerd en omgevormd  tot een woongebouw met 154 koop- en huurwoningen. Het woonblok is aangepast aan de eisen en wensen van deze tijd met behoud van het historische en monumentale karakter. 
Zuiderspoor
Tussen de Laan op Zuid en de Parallelweg op een voormalige spoorterrein op de Kop van Zuid is het woongebouw Zuiderspoor gerealiseerd. Geurst & Schulze architecten ontwierpen vijf aan één geschakelde woongebouwen met 227 appartementen en de autoluwe Parallelweg 32 eengezinswoningen. De gebouwen vallen op door gebruik van verschillende tinten baksteen, het verspringen van de balkons en variatie in metselwerk.
B Tower
De woontoren B-tower ligt in het centrum van Rotterdam. De 70 meter hoge toren ontworpen door Wiel Arets bestaat uit drie delen van dezelfde hoogte, maar verschillende breedtes. Het onderste deel van de toren tot de hoogte van de Bijenkorf herbergt de kledingwinkel The Sting en een parkeergarage, terwijl in de bovenste twee delen 78 appartementen zijn gesitueerd.
De Omslag
In het multifunctioneel centrum ’t Slag op hoek van de Groene Hilledijk en de Strevelsweg in Rotterdam Zuid vinden zorg en welzijnsvoorzieningen een onderkomen. Massa bureau voor architectuur ontwierp een markante gebouw met ronde vormen, verspringende gevels en metselwerk met bloemen motieven van rode en witte stenen op een glazenplint.
Wandeloord
In de herontwikkeling van de wijk Nieuw Crooswijk is in 2012 het 1e BLOK in het deelplan Wandeloord opgeleverd. Het 1e Blok met 143 woningen is door zes verschillende architectenbureau’s ontworpen. Hierdoor is elk gebouw verschillend en ontstaat een kleinschalig totaalbeeld. Dankzij de gevarieerde baksteenarchitectuur sluit de nieuwbouw goed aan op de bestaande bebouwing binnen Crooswijk.
Bovenbeek ‘De Groene Waaier’
Park16Hoven is één van de laatste uitbreidingswijken van Rotterdam. In het deelplan Bovenbeek zijn 32 nieuwbouwwoningen van De Groene Waaier gerealiseerd. Deze beschutte woonbuurt die tegemoet komt aan de verlangens van gezinnen met jonge kinderen is ontworpen door 01-10 Architecten.
Westerlaantoren
Aan de rand van het park in het Scheepvaartkwartier is het voormalige hoofdkantoor van Vopak  gerenoveerd tot kantoor- en woongebouw de Westerlaantoren. Architectenbureau Ector Hoogstad tekende het ontwerp voor de renovatie van de toren en de optopping van 5 verdiepingen bovenop de toren. Op negen woonlagen bevinden zich 45 luxe koopappartementen met een wijds uitzicht over Rotterdam.
Karel Doorman
Het woongebouw De Karel Doorman is een 70 meter hoog woongebouw met 114 appartementen dat bovenop het bestaande wederopbouwicoon Ter Meulen is gezet.
Onderwijscentrum Erasmus MC
Het nieuwe onderwijscentrum, gehuisvest in de laagbouw van het Erasmus Medisch Centrum, vormt het hart van de faculteit geneeskunde. In het gebouw ontworpen door Claus en Kaan zijn alle onderwijsfuncties en de Medische Bibliotheek samengebracht. De centrale ontmoetingsplek is het lichte en ruimtelijke onderwijsplein. Bijzonder zijn de glazen dakconstructie, die het gehele plein overspant, en een enorme boekenwand.

 

Ook in 2012 opgeleverd:

Buitenruimte
In het centrum van Rotterdam is de buitenruimte er flink op vooruit gegaan. Een aantal herinrichtingsprojecten zijn in 2012 afgerond. Dit waren onder andere,  de herinrichting van de Lijnbaan, het Schouwburgplein, de Meent en de Boomjeskade.

Herbestemming
Drie mooie renovatie- herbestemmingsprojecten die in 2012 zijn gerealiseerd:
Central Plaza, ontwerp Group A, Centrum
Calandstraat 25, ontwerp Studio Hartzema, Centrum
City Living – The Student Hotel, ontwerp DSH Architecten, Kralingen-Crooswijk

De volgende gebouwen zijn gerealiseerd in 2012:
Nieuw Havenzicht, ontwerp Weeda Architecten, Kralingen-Crooswijk
Kantoor Van Oord, ontwerp De Jong Gortemaker Algra architectecten, Kralingen-Crooswijk
Woongebouw De Ooievaar, ontwerp Uno Architecten , IJsselmonde
Zadkine Zuiderparkcollege, ontwerp JHK Architecten, Feijenoord
Scheepvaart en Transport College (STC), ontwerp DP6 Architectuurstudio, Charlois
De Borders (fase 1) Tuin op het Zuiden, ontwerp Geurst & Schulze, Charlois
Kreater, ontwerp Wim de Bruijn architectuur, Overschie
Willem Alexanderbaan, ontwerp Inbo Architecten, Prins Alexander

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in